FOTO a VIDEO: Chátrajúca budova a plot ohrozujú životy!

24.4.2019
0
Chátrajúci dom pri hlavnej stanici

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Budova pod hlavnou stanicou na Žabotovej ulici, kde pred pár rokmi sídlili aj lekári, dnes chátra a jediní jej obyvatelia sú dnes bezdomovci. No problém je ďaleko väčší.

Kým budova, ktorá stojí na zanedbanom pozemku, sa rozpadáva pred očami, plot sa nebezpečne nakláňa nad chodník a zdá sa, že je otázkou času, kedy môže na okoloidúcich na Žabotovej ulici padnúť.

„Na základe fotografii sa domnievam, že múr má plytké základy. Múr sa nakláňa do chodníka. Zdá sa, že podmrzla základová škára. Nie je možné v tejto chvíli odhadnúť, ako dlho múr prežije. Môže to byť rok, dva, ale aj týždeň,“ reagoval pre banoviny.sk statik Peter Živner. Dodal, že pocitovo to určite pôsobí zle a nebezpečne.

Budova pod hlavnou stanicou, ktorú si nepochybne všimnú aj návštevníci MS v hokeji, keď pricestujú vlakom, patrí Transprojektu s.r.o.

Zdroj: lb

​Aj keď budova a pozemok je v súkromných rukách, stavebný úrad príslušnej mestskej časti má predsa len nejaké kompetencie. „Stavebný úrad môže vydať rozhodnutie vlastníkovi stavby na uskutočnenie zabezpečovacích prác v prípade, že stavba svojím stavebnotechnickým stavom ohrozuje život a zdravie osôb alebo značné majetkové alebo kultúrne hodnoty,“ vysvetlil nám hovorca Starého Mesta Matej Števove.  Ďalej môže podľa jeho slov úrad nariadiť vlastníkovi stavby nevyhnuté stavebné úpravy, avšak iba v prípade, ak je to vo verejnom záujme. I keď pripúšťa, že „verejný záujem“ je ťažké dokázať.

Zdroj: lb

​V prípade, že by sa preukázal verejný záujem, môže stavebný úrad vyzvať vlastníka stavby na predloženie dokumentácie a iných podkladov.  „Neuposlúchnutie tejto výzvy je pokutovateľné. Pokuta prichádza do úvahy v prípade, že vlastník stavby na opakovanú výzvu štátneho stavebného dohľadu alebo rozhodnutia stavebného úradu neudržiava stavbu, alebo neudržiava stavbu do tej miery, že jej stav ohrozuje životy alebo zdravie osôb,“ doplnil Števove.

Sadzby pokút závisia od toho, či vlastník stavby ignoruje opakovanú výzvu pri nariadenej údržbe stavby alebo zabezpečovacích prác a či ide o právnickú alebo fyzickú osobu.

Na záver dodal, že upozorní ich stavebný úrad, aby stavbu a všetky veci s tým súvisiace preveril.

(lb)

Páčil sa vám článok?