Ako vo filme: Invázia chrobákov v Bratislave. Čo sa to deje?

21.4.2019
0
Ploštičky lipové

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

Viacerí obyvatelia bratislavského Ružinova si všimli doslova záplavu chrobákov (na fotografii), ktoré sa objavili na stromoch, konkrétne lipách v lokalite Pošne i Štrkovca. O čo ide?

Čo sa presne deje, sa rozhodol zistiť aj ružinovský starosta Martin Chren. "Viacerí z vás sa boja o zdravie týchto stromov. Dobrá správa: nemusíte sa. Uvedený hmyz sa volá ploštička lipová a aj keď je neestetická, je pre ľudí aj pre stromy neškodná. Je to príbuzná známych “električiek”. V posledných rokoch sa v strednej Európe premnožila, v Bratislave ju prvý raz spozorovali v roku 2003, ale jediný známy incident s človekom je z českého Znojemska, keď ploštičky na jednej lipe pri krčme padali ľuďom do piva. Inak sa jej báť naozaj netreba," informoval na sociálnej sieti Chren. 

"Chemické postreky v Ružinove nechceme - ak by vám tieto ploštičky niekde naozaj vadili, najúčinnejšie je ich jednoducho - povysávať. Inak by som sa ale prihováral za známe “nech brouka žít”  Na prelome jari a leta sa ploštičky presunú vyššie do korún stromov a už ich nebude vidieť," dodal.

Ploštička lipová, zrejme v dôsledku otepľovania, prichádza na Slovensko z južnej Európy (žije i v severnej Afrike). Ešte v 20. storočí sa u nás pravdepodobne nevyskytovala, ide o jav z posledných rokov.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie