Za projekt, z ktorého nič nebude, zaplatilo mesto státisíce eur

23.4.2019
0
Projekt - nájomné byty Pri kríži

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

V Dúbravke Pri kríži mali stáť nájomné byty pre reštituentov. Celý projekt výstavby naštartoval bývalý primátor Ivo Nesrovnal. Obyvatelia sa búrili. Jeho nástupca Matúš Vallo dal Dúbravčanom verejný prísľub, že v tejto lokalite nájomné byty nebudú. Zisťovali sme, koľko peňazí sa už minulo na tento projekt. Zbytočne?!

Len projektová dokumentácia stála mesto 216-tisíc eur. Toto číslo Bratislavským novinám potvrdil magistrát. Hovorca mesta Peter Bubla zároveň potvrdil, že „sčasti sa dá projektová dokumentácia použiť aj ďalej. Samozrejme, je potrebné ju upraviť na konkrétne územie výstavby, napríklad z hľadiska inžinierskych sietí a podobne,“ dodal.

Situácia je dnes taká, že kým primátor Matúš Vallo hľadá v Dúbravke novú lokalitu pre výstavbu nájomných bytov, starosta Dúbravky Martin Zaťovič cez svoj profil na sociálnej sieti vyzýva Dúbravčanov, aby hlasovali a rozhodli, čo by na tomto pozemku chceli mať. Väčšina z nich píše o oddychovej zóne, teda parku. Niektorí dokonca žiadajú park spolu s parkovacím domom.

Nájomné byty Pri kríži teda definitívne nebudú. Pripomeňme, ako vznikli problémy okolo reštituentov, pre ktorých sa tieto byty mali stavať. Vláda Ivety Radičovej prijala zákon, podľa ktorého vlastníci bytov mohli dať výpoveď nájomcom vo svojich bytoch. Bratislava má preto dnes povinnosť zabezpečiť pre 580 nájomcov z týchto bytov náhradné bývanie. Keďže ho však mesto postaviť nedokázalo, od začiatku roka 2017 má povinnosť vyplácať vlastníkom bytov rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným. V roku 2019 na to mesto vo svojom rozpočte vyčlenilo 1,5 milióna eur. 

(lb)

Páčil sa vám článok?