VIDEO: Desivé. Boli sme za bezdomovcami, na ktorých si sťažujú obyvatelia lokality 500 bytov

13.4.2019
0
Bezdomovec na Páričkovej

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavského Ružinova, konkrétne lokality 500 bytov (Páričkova a okolie vedľa bývalej autobusovej stanice) majú veľký problém so skupinou asociálov, ktorá sa tu usadila. My sme sa na mieste boli pozrieť s kamerou.

Ako sme informovali v priebehu týždňa, miestnym obyvateľom neprispôsobiví novousadlíci v lokalite naozaj znepríjemňujú život. "Vegetujú, robia osobnú potrebu a obťažujú obyvateľov 500 bytov. Včera to dosiahlo vrchol ,keď fyzicky napadli jednu pani, ktorá ich upozornila, že robia neporiadok. Aby toho nemala málo, tak jej večer obhádzali okno na spálni výkalmi. Chápeme, že aj oni musia nejako a niekde existovať, ale prečo sa máme báť chodiť po štvrti, kde bývame," konštatoval jeden z nich. Prípad napadnutej panej riešila i polícia, no keďže žena odmietla podať trestné oznámenie, nemohli pokračovať.

Ide o skupinu ľudí, z ktorých nie všetci musia byť nevyhnutne bez domova. Pohybujú sa po lokalite, v okolí samoobsluhy a detského ihriska, väčšinou sú pod vplyvom alkoholu. Pokiaľ nespáchajú konkrétny trestný čin, polícia tvrdí, že nemá ako konať. Na jednej strane ide určite o tragické osudy, ktoré by potrebovali pomoc,no na strane druhej sa nemožno čudovať miestnym obyvateľom, ak majú toho dosť. Ak má matka s dieťaťom ísť na detské ihrisko, kde sa pohybuje skupinka podgurážených asociálov, tak logicky radšej ostane doma.

​My sme sa včera podvečer vybrali priamo na miesto. Dvoch mladších sme našli posedávať na Páričkovej pri ihrisku na schodoch (úvodná foto). Čas si trávili popíjaním.

O kúsok ďalej na Budovateľskej sme pod stromami zbadali dve ako keby neidentifikovateľné kopy, ktoré sa však začali hýbať. V skutočnosti tu totiž ležali na kobercoch dvaja ľudia pozakrývaní igelitmi. Hoci každý ležal pod iným stromom, začali sa medzi sebou vadiť.

Jeden z ľudí bez domova pod stromami na Budovateľskej:

Zdroj: lb

​​Jedného z nich sme i oslovili. "Prečo nejdete do útulku ? Tam sa aspoň zohrejete, tu je vám zima," povedali sme mu s tým, že by sa v ubytovni mohol i umyť a osprchovať. Muž odpovedal veľmi nezrozumiteľne ťažkým hlbokým hlasom, no nakoniec nám povedal, že mu tu je dobre a odísť nemieni.

Rozhovor s bezdomovcom (video):

Ako nás informoval ružinovský starosta Martin Chren, polícia tu zasahovala i v uplynulých dňoch, no zrejme bez zreteľného výsledku.

Ľudia bez domova pod stromami na Budovateľskej (video):

Jeden z ľudí bez domova pod stromami na Budovateľskej:

Zdroj: lb

​(lb, ms)

Páčil sa vám článok?