Uzavrie sa nekonečný príbeh jednej cyklotrasy?

30.3.2019
0
Cyklotrasa Starohájska - aktuálny stav

Zdroj: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?

Petržalčanov poteší, že v návrhu rozpočtu hlavného mesta, je konečne aj prestavba križovatky Rusovská – Lenardova. Dúfame tiež, že sa konečne dokončí cyklotrasa Starohájska, ktorej koncepcia vypracovaná Cyklokoalíciou je známa od jari 2011!

Oddelenie správy komunikácií plánuje tento rok opraviť aj rampy mosta Rusovská cesta nad železničnou stanicou Petržalka. Chystá aj sanačné práce na mostných objektoch – most na Dolnozemskej ceste nad Kutlíkovou a nad Bosákovou ulicou, most na Rusovskej ceste nad Panónskou. Generálny investor Bratislavy plánuje realizovať rekonštrukciu Jantárovej cesty v hodnote 100 000 eur pre tento rok.
„Na verejnoprospešné prvky pochôdzkových terás je pre GIB rozpočtovaný bežný transfer v objeme 200 000 eur,“ citujeme z návrhu rozpočtu.

Mesto tento rok konečne dokončí cyklotrasu Starohájska, na ktorú je vyčlenených 150 000 eur (55 000 eur z rozpočtu mesta, 95 000 eur z eurofondov). Hoci finálny projekt cyklotrasy bol na svete už na jeseň 2013, výstavba sa začala až o 5 rokov neskôr. Na fotografiách vidíme, ako vyzerá aktuálne.

Pokračovaniu cyklotrasy bráni stánok:

Zdroj: Marian Dekan

​Cyklotrasa za stánkom:

Zdroj: Marian Dekan

Pokiaľ ide o organizácie či objekty, ktoré financuje mesto, v objekte Dom mladej rodiny na Budyšínskej osadia výťah a vybudujú spevnené podlahy v hodnote 135 000 eur, v Dome tretieho veku na Poloreckého vymenia výťah za 65 000 eur, Petržalský dom seniorov na Vilovej získa plynový kotol a dva kombinované sporáky a v magistrátnej ubytovni v Kopčanoch pribudne kamerový systém v hodnote 20 000 eur.

Kritická križovatka

Obyvatelia už roky volajú po realizácii svetelnej križovatky Rusovská-Lenardova. „Pri prechádzaní chodca sa často stáva, že jedno auto zastaví, ale vodič v ďalšom pruhu chodca nevidí a nezastaví. Autá, čo odbočujú, či už z Lenardovej, alebo Handlovskej, čakajú dlho a pri odbočovaní si chodca na prechode nevšimnú,“ znela jedna z výčitiek na portáli odkazprestarostu.sk.

Ako nám vysvetlil petržalský a mestský poslanec Peter Cmorej, prestavba križovatky bola naplánovaná už minulý rok. Mali sa robiť dve križovatky (druhou bol kruhový objazd Rusovská-Viedenská) v jednej stavbe s odhadom 1,5 milióna eur. „To sa však nezrealizovalo, kruhový objazd vyhodnotilo mesto ako nevhodný,“ uviedol. „Teraz sú vyčlenené peniaze na zmenu projektu. Verím, že so stavbou križovatky, kde sa počíta so svetelnou signalizáciou, začne magistrát už tento rok.“ Podľa jeho slov mesto plánuje riešiť aj prípravy križovatky Rusovská–Viedenská, aby bol hotový projekt, kým sa začne stavať v zóne Matador. Tak by na ňom mohol participovať už aj investor.

Na margo rozpočtu hlavného mesta tiež dodal, že po schválení záverečného účtu (čo bude niekedy v máji) sa v rozpočte očakáva prebytok. Z tejto sumy by na investície v Petržalke mohlo byť vyčlenených viac ako milión eur.

(in)

Páčil sa vám článok?