Komunálne voľby budú 19. decembra

29.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nová slovenská vláda na svojom prvom zasadaní schválila poslanecké návrhy zákona o predĺžení volebného obdobia orgánov samosprávy a zákona o komunálnych voľbách. Súčasne navrhla parlamentu, aby sa voľby konali v sobotu 19. decembra.

Pôvodne komunálne voľby na Slovensku mali byť 13. a 14. novembra, ale po zverejnení rozhodnutia Ústavného súdu, niektoré podstatné časti zákona o komunálnych voľbách stratili účinnosť. Preto bolo potrebné konanie volieb do orgánov miestnej samosprávy presunúť na neskorší termín a upraviť zákon o komunálnych voľbách tak, aby bol v súlade s ústavou. Ústavný zákon o odklade komunálnych volieb by mal ich vykonaním zaniknúť.

Príčinou tohto netradičného riešenia je novela zákona o komunálnych voľbách, ktorú v júli prijali poslanci HZDS, SNS a ZRS. Ako sa neskôr potvrdilo, niektoré časti tohto zákona boli v rozpore s ústavou a po zverejnení nálezu Ústavného súdu v Zbierke zákonov prestali byť účinné. Ak by sa mali voľby konať podľa takto „okypteného“ zákona v pôvodnom novembrovom termíne, boli by nevykonateľné. Preto bolo potrebné prijať opatrenia, ktoré by zabezpečili konanie komunálných volieb v súlade s ústavou.

Nový parlament o návrhu ústavného zákona, ktorým sa predlžuje volebné obdobie samosprávnych orgánov a odkladajú komunálne voľby na 19. decembra, začal rokovať na svojej prvej riadnej schôdzi.

Návrh zákona počíta okrem iného s niektorými skrátenými termínmi - volebná kampaň má trvať len 15 dní a voľby sa uskutočnia v jeden deň.

(ado)

Páčil sa vám článok?