VIDEO a FOTO: Vo Vrakuni na brehu Malého Dunaja pribudla oddychová zóna

8.3.2019
0
Nová oddychová zóna vo Vrakuni

Zdroj: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?

V Bratislavskej Vrakuni už vyrastá oddychová zóna, ku ktorej časom pribudne cyklochodník. Začiatkom marca dokončili ďalšiu etapu prác pri Malom Dunaji.

"Začiatkom marca sme po troch mesiacoch úspešne dokončili práce na vybudovaní novej oddychovej zóny na brehu Malého Dunaja. Oddychová zóna je súčasťou Malodunajskej cyklotrasy, ktorá vedie našou Vrakuňou. Slúžiť bude predovšetkým pre vodákov, ktorí vo Vrakuni začínajú svoje plavby po Malom Dunaji, ale aj ako chill out zóna pre mládež a rodiny. V budúcom roku plánujeme pozdĺž toku vybudovať cyklochodník a pešiu promenádu vedúcu cez paneláreň až po koniec Vrakune. Celý priestor v tomto úseku sa vyčistí od náletových krov a drevín a tok Malého Dunaja konečne otvoríme pre rekreáciu, oddych, rybolov a prechádzky," informoval na sociálnej sieti starosta Vrakune Martin Kuruc.

FOTOGALÉRIA:

Oddychová zóna s mólom je časťou v rámci schváleného projektu DANUBE BIKE & BOAT“, na ktorý Vrakuňa získala peniaze z programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Maďarskou republikou INTERREG V-A SK HU. "Tento rok v rámci projektu ešte vybudujeme nový cyklochodník v úseku od Ihličnatej ulice po letisko. Naším zámerom je pozdĺž toku Malého Dunaja vybudovať pešiu promenádu spolu s cyklochodníkom tak, aby tento priestor slúžil na aktívny oddych a spojil vodu s ľuďmi," dodal Kuruc.

Podľa mestskej poslankyne za Vrakuňu a podpredsedníčky komisie pre cestovný ruch Sone Svoreňovej takéto projekty pomáhajú aj rozvoju turizmu a Bratislave ako celku. "Bratislave pomôže, keď sa turizmus roztiahne z centra, ktoré začína byť preplnené, aj do mestských častí. Turisti takto prispejú aj k rozvoju okrajových častí mesta a Vrakuňa s Malým Dunajom je ako stvorená na vodácky turizmus. Nejde o nejaké osamotené mólo, ale o projekt v povodí celého Malého Dunaja. Takáto atrakcia môže pritahnuť rodiny z prihraničných oblastí Maďarska, Rakúska či Čiech. Rodiny s deťmi totiž uprednostňujú takéto aktivity oproti "iba" pobytu v meste, ktorý je skôr pre dospelých. Malý Dunaj je navyše vhodný aj pre deti," uviedla pre banoviny.sk Svoreňová.

Na projekt hradený z eurofondov získala Vrakuňa nenávratný finančný príspevok vo výške 306 629 eur. Medzinárodný projekt Danube Bike&Boat chce využiť prírodné a kultúrne bohatstvo cezhraničného územia a vytvoriť atraktívnu turistickú destináciu "Vnútrozemská delta Dunaja" v oblasti Žitný ostrov a Szigetkoz.

Takto by mala zóna vyzerať po dokončení:

Zdroj: vrakuna.sk

​Čo bude vybudované vo Vrakuni:

  • nová oddychová zóna
  • cyklotrasa od Ihličnatej ulice – most cez Malý Dunaj – letisko juh
    • dĺžka nového cyklochodníka 1 100 m, so šírkou 3 m, asfaltový povrch
    • prepojenie rekreačnej cyklistickej infraštruktúry na ostatné cyklotrasy
  • predĺženie pešej promenády
  • moderná rekreačná zóna
  • chill out zóna s posedením na brehu
  • nové mólo pre vodákov
  • parkovacie plochy pre autá a autobusy

(ms)

Páčil sa vám článok?