Vallo zriadi metropolitný inštitút: Pôjde o analytický útvar

7.2.2019
Matúš Vallo

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Nová príspevková organizácia má byť nástrojom pre reálnu zmenu Bratislavy na mesto, ktoré dokáže úrovňou života konkurovať najvyspelejším európskym metropolám. Pôjde o pracovisko v oblasti urbanizmu, architektúry, dát, rozvoja, tvorby a správy mesta. Prvé aktivity má inštitút začať vykonávať od apríla.

Schválili to vo štvrtok mestskí poslanci. K tomuto bodu hlasovalo 38 poslancov za, iba starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová hlasovala proti a poslanec za rovnakú mestskú čast Branislav Záhradník sa hlasovania zdržal.

"Spustenie prvých aktivít MIB je plánované od 1. apríla, pričom v prvej fáze sem prejde približne 30 zamestnancov magistrátu a plánujeme tiež 20 nových pracovných miest, predovšetkým na pozície expertov, ktoré dnes v organizačnej štruktúre absentujú. Náklady na vznik MIB budú predložené v návrhu rozpočtu mesta na rok 2019. Indikatívny dopad na rozpočet je cca 560-tisíc eur na mzdové náklady a technické vybavenie," informoval hovorca magistrátu Peter Bubla.

Bratislava a jej metropolitné územie sa podľa mesta rozvíja vo viacerých oblastiach mimoriadnym tempom, v iných však naopak zásadne zaostáva. "Aby bola zmena reálna, je potrebné vytvoriť nástroj, ktorý bude jej hnacou silou. V rámci existujúceho poznania a medzinárodnej skúsenosti je vhodným nástrojom vytvorenie inštitúcie, ktorá bude nositeľom nového pohľadu na mesto a jeho fungovanie," vysvetľuje v predloženom materiáli samospráva.

Zdroj: Magistrát

Vytvorenie Metropolitného inštitútu Bratislavy má byť nástrojom pre reálnu zmenu Bratislavy na mesto, ktoré dokáže úrovňou života konkurovať najvyspelejším metropolám. Model oddeleného inštitútu s takýmto zameraním je dlhoročnou zahraničnou praxou väčšiny európskych metropol ako Brusel, Paríž, Amsterdam, ale aj Praha, Brno či Karlovy Vary. Okrem strategického a územného plánovania sa má nová organizácia venovať aj dátovej politike mesta, tvorbe analýzy a verejných politík v kompetencii mesta, monitoringu, inováciám či vzdelávaniu verejnosti v oblasti rozvoja a fungovania hlavného mesta.

"Po vybudovaní organizácie sa zníži množstvo a rozsah odborných analýz objednávaných v súkromných poradenských spoločnostiach, čím sa zníži potreba vynakladania tohto druhu výdavkov do externého prostredia, ktoré neboli v minulom období zanedbateľné a boli predmetom kritiky. Súčasťou organizácie sú útvary zamerané na zber dát a informácií z územia relevantných pre analýzy a podklady," tvrdí magistrát. Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad má spolu s jej tímom pri plnení svojich úloh spolupracovať s metropolitným inštitútom, s čím aj súhlasí.

VIDEO: Petržalčania diskutovali s primátorom Vallom o urbanistickej štúdii a území okolo električky

Mimoriadny počet Petržalčanov prišiel včera do DK Zrkadlový háj diskutovať o urbanistickej štúdii hlavného mesta i tom ako bude vyzerať územie okolo budúcej električky. Svoje zámery prišiel vysvetliť autor štúdie prof. Ing. arch. Bohumil Kováč a nakoľko ide o pozemky hlavného mesta, tak prítomný bol aj primátor mesta Matúš Vallo, ktorý čelil tiež obrovskému množstvu otázok...

Inštitút má začať svoju činnosť 1. apríla. Predpokladá sa, že bude mať 50 zamestnancov. V prvej etape sa predpokladá nábor asi 30 zamestnancov, predovšetkým z radov zamestnancov magistrátu. V ďalšej fáze v tomto roku sa predpokladá prijatie 20 nových zamestnancov, predovšetkým na pozície expertov. Mesto deklaruje, že štatutár inštitútu bude vybraný transparentne. V aktuálnom roku sa chce Metropolitný inštitút Bratislava zamerať napríklad na prípravu podmienok pre architektonické súťaže pre Námestie SNP a Kamenné námestie, ako aj pre kúpele Grössling, Komenského námestie, ako aj viaceré lokality na budovanie náhradných a nájomných bytov.

Niektorí mestskí poslanci uviedli, že zámer nie je zlý, nepáči sa im však jeho predložená forma. Mestská poslankyňa a starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová povedala, že nebol dostatočný čas a ani priestor prekonzultovať tento materiál. Vedenie mesta vyzvala, aby sa neponáhľalo so zriadením tohto inštitútu. V materiáli sú podľa nej nejasné až protirečivé formulácie a z dlhodobého hľadiska môžu byť pre mesto vysoko rizikové. Čahojová poukázala aj na problémy, ktoré má takýto inštitút v Prahe. Vedenie i zamestnanci mesta zdôvodňovali potrebu vzniku inštitútu a deklarovali, že sa problémom a nejasnostiam budú chcieť pri zriaďovaní organizácie vyhnúť.

(TASR)

Páčil sa vám článok?