VIDEO: Petržalčania diskutovali s primátorom Vallom o urbanistickej štúdii a území okolo električky

7.2.2019

Zdroj: FB Viem byť Petržalčan

Páčil sa vám článok?

Mimoriadny počet Petržalčanov prišiel včera do DK Zrkadlový háj diskutovať o urbanistickej štúdii hlavného mesta i tom ako bude vyzerať územie okolo budúcej električky. Svoje zámery prišiel vysvetliť autor štúdie prof. Ing. arch. Bohumil Kováč a nakoľko ide o pozemky hlavného mesta, tak prítomný bol aj primátor mesta Matúš Vallo, ktorý čelil tiež obrovskému množstvu otázok...

Celý priebeh trojhodinovej diskusie si môžete pozrieť tu:

O stretnutí informovala aj oficiálna facebooková stránka Petržalky, kde sa takisto rozbehla zaujímavá diskusia k téme. Napríklad Peter Radačovský vyjadril názor, že Petržalka má kde rásť smerom na juh a bola by veľká škoda ju zahustiť novými domami v strede. Lenže presne taký je zámer, ktorý je súčasťou urbanistickej štúdie vypracovanej profesorom Ing. arch. Bohumilom Kováčom. Ide o to, že ak sa v budúcnosti potiahne električková trať, ktorá v súčasnosti končí na Jungmanovej ulici až smerom do Janíkovho dvora, tak je veľmi pravdepodobné, že sa bude meniť aj územie v blízkosti petržalskej električky.

Prvé vizualizácie Petržalského bulváru boli prezentované už v roku 2017 na stránke ASB a vyzerali takto: 

Zdroj: asb


Zdroj: abs

Svoj názor vyjadril v diskusii na FB aj ​Branislav Sepeši, ktorý napísal toto: "Petržalka sa potrebuje rozvíjať. Citlivo, múdro a komplexne. Predstavu, že treba brániť akejkoľvek výstavbe (vrátane tej, ktorá prinesie do územia pracovné príležitosti, vybavenosť a teda aj celkovú lepšiu kvalitu mestského života) odmietam. S parkom, ktorý umožňuje umiestňovať aj vhodnú, hodnotnú a potrebnú výstavbu súhlasím. Som zvedavý, či zvíťazí vízia alebo stagnácia, odvaha alebo populizmus."

Zdroj: YouTube

Pán Marián Farkaš s ním však na Facebooku nie celkom súhlasil: "Rozvoj Petržalky nie sú nové byty v jej srdci! Tých sa tu predsa stavajú tisíce. Dôležitejšia je občianska vybavenosť pre Petržalčanov. A tam sme to tým pánom a dámam jasne povedali. Je otázne, čo si z toho vzali. Z Petržalky nemôže byť len noclaháreň, aby mali kde prespaľ cez týždeň ľudia, ktorí sa potom na víkend poberú domov. Moja rodina žila v Petržalke v časoch, keď ešte súdruhovia z východu ani len netušili, že nejaké Engerau (alebo Ligetfalu) vôbec existuje. Keď chce niekto bývať v hustej zástavbe, môže si kúpiť byt v centre mesta alebo  možno raz aj v hociktorej petržalskej štvrti, ak dovolíme, aby to tu bolo dom na dome."

A ako si budúcnosť Petržalky predstavujete vy? Napíšte svoj názor do našej diskusie...

(ars) 

Páčil sa vám článok?