VIDEO: Vallo, Chren a developer zoči-voči dotknutým obyvateľom 500 bytov. Ako prebiehala debata o dopravných uzáverách?

Matúš Vallo na diskusii v Kine Nostalgia s obyvateľmi lokality Mlynské nivy

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Včera večer sa stretol primátor Matúš Vallo, zástupcovia developera HB Reavis a starosta Ružinova Matej Chren s obyvateľmi štvrte 500 bytov, ktorí sú najviac zasiahnutí výstavbou nového bulváru a autobusovej stanice. Ako prebiehala diskusia?

Od 15. februára na obdobie pol roka bude kompletne uzavretá ulica Mlynské Nivy a niektoré zjazdy z Prístavného mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu, čo bude mať výrazný negatívny dopad na dopravu v celej východnej časti Bratislavy. 

Sála Kina Nostalgia bola naplnená do posledného miesta, o čom svedčí aj fakt, že obyvateľov lokality 500 bytov, ktorých sa táto diskusia dotýkala, táto situácia nenechala chladnými a prišli to s vedením mesta a developera osobne vydiskutovať.

Zdroj: nc

Matúš Vallo rozprával o tom, že to bude náročné obdobie pre Bratislavčanov a reflektoval aj na reakcie ľudí, ktoré podľa jeho slov spolu so starostom Ružinova Martinom Chrenom dostávajú. Na diskusii prezentovali riešenia pre obchádzkové trasy a najmä organizáciu dopravy v okolí Páričkovej ulice. Informoval, že bez istej zmeny návykov súvisiacich s pohybom po meste to asi nepôjde a dodal, že dôležitejšie je, aby všetci Bratislavčania mali potrebné informácie ešte pred samotným spustením dopravných uzáver. Povedal, že pôjde o jednu z najväčších výstavb v histórii mesta a práve preto sa všetci budú musieť čo najviac prispôsobiť a nejakým spôsobom to vydržať.

Následne Vallo vyzval ľudí, aby sa pýtali na dôležité otázky, ktoré ich v súvislosti s uzáverami trápia. Pre veľký záujem ľudí klásť otázky, ani nestihli všetky na stretnutí odoznieť. Matúš Vallo následne informoval, že ich bude riešiť cez mailovú komunikáciu.

Prvou hlavnou témou otázok boli parkovacie miesta. Ľudia sa sťažovali, že potrebujú parkovacích miest viac, načo starosta Ružinova dodal, že im rozumie, pretože táto štvrť 500 bytov bola už aj pred plánovanou uzáverou jednou z najhorších lokalít, čo sa týka parkovania. Zároveň však dodal, že spolu s primátorom ako aj ostatnými zainteresovanými stranami, prešli všetky možnosti riešenia a urobili pre nich najlepšie ako mohli. Povedal, že napríklad budova VÚB má aktuálne 3000 zamestnancov, ktorí majú pridelených iba 65 miest, čo je žalostná situácia, s ktorou nevedia teraz nič robiť.

Iný obyvateľ sa sťažovaľ, že má dve malé deti a odkedy v tejto lokalite prebiehala výstavba biznis centier, jeho deti majú zhoršené a častejšie respiračné problémy, ktoré podľa neho súvisia so zvýšenom smogom a prašnosťou. Inú pani zas zaujímala statika jej bytového domu, načo jej developer HB Reavis odpovedal, že táto téma bola riešená v minulosti, keď HB Reavis ponúkli passportizáciu budov, kde statika bola predmetom záujmu.

Padli otázky, či by sa nevedeli na tento čas uvoľniť miesta pre denné parkovanie rezidentov v areáli ministerstva spravodlivosti - Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo pri budove Apollo, ktorá sa má búrať. Obyvatelia sa dožadovali napríklad možnosti neustálej prítomnosť policajta, ktorý by povolil vstup iba rezidentom či značku prejazd iba rezidentom, načo Matej Chren reflektoval, že táto možnosť nie je vhodná a sťažilo by to celú situáciu ešte viac, pretože došlo k porušovaniu a nedodržavaniu. Starosta Ružinova Matej Chren sa vyjadril ešte k 4 ďalším veciam.

Prvou je úplná uzávera Páričkovej pre osobné autá. "Sedeli sme s dopravnými odborníkmi k 500 bytom, táto vec celej situácii naozaj pomôže. Predstavte si, čo by sa stalo, keby osobné autá by mohli chodiť po Páričkovej, ľudia by si tadiaľto skracovali cestu a bol by tu obrovský dopravný kolaps. Výrazne tým odbremení sídlisko 500 bytov, " povedal Chren.

Druhá vec, ku ktorej sa včera starosta Ružinova vyjadril, je strata približne 140 parkovacích miest, ktoré mali obyvatelia Páričkovej k dispozícii. S týmto pomôže developer HB Reavis, ktorý poskytne parkovacie miesta v garážach CBC-I.II zadarmo v nočných hodinách a počas víkendov. "Pre majiteľov bytov máme pripravenú čiastočnú kompenzáciu – náhradné bezplatné parkovanie v CBC 1 a CBC 3 vo večerných hodinách od 18:00 do 7:30 a neobmedzene počas sviatkov a víkendov, " informoval zástupca developera na včerajšom stretnutí. 

Avizoval, že museli pristúpiť k uzávere Revúckej a Pavlovovej ulice. "Ruší sa spojenie ulice Páričkova s ulicami Revúcka a Pavlovova. Pavlovova a Revúcka ulica bude uzatvorená, aby sa z nej na Páričkovu nedalo vychádzať, " informoval obyvateľov. Rezidenti sa do zóny 500 bytov dostanú z ulice Svätoplukova. Vymysleli preto obchádzkovú trasu cez vnútroblokovú komunikáciu poza konkretný dom na Páričkovej ulici. Zároveň upozornil, že ak by aj chceli tieto ulice zobojsmerniť, tak by obyvateľom museli zobrať všetky parkovacie miesta po oboch stranách ulice a zároveň po nich teraz nebudú musieť chodiť autá, ktoré tam nebývajú.

Poslednou dôležitou vecou, ku ktorej sa vyjadril, je fakt, že štvrť Nivy a 500 bytov, kde situácia aj kvôli výstavbe veľkých biznis centier s parkovaním, je dlhodobo najhoršia v celom meste. "Veľmi intenzívne preto pracujeme so zavedením parkovacej politiky, sľubujem vám, že táto štvrť bude prvá, kde budeme parkovaciu politiku pre rezidentov zavádzať, " povedal Chren. V súvislosti s tým plánuje dobudúcna minimalizovať vyhradené parkovacie miesta pre rezidentov len na pol dňa, pretože výrazne znižujú obrátkovosť parkovania.

Ďalší nárast vozidiel, na už dnes preťažených úsekoch, bude znamenať rozsiahle zápchy. Aby sme túto situáciu zvládli, na kritických úsekoch ciest zriaďujeme samostatné pruhy pre verejnú dopravu. Získame tak jeden spôsob dopravy, ktorý sa zápcham z väčšej časti vyhne.

Preferencia MHD je zároveň aj nástrojom, ako si v tomto neľahkom období dokážeme vzájomne pomôcť - čím viacej vodičiek a vodičov využije ponúknutú príležitosť a prestúpi do MHD, o to menej budú stáť v zápchach tí, ktorí auto v ten deň skutočne potrebujú. Spoločne to zvládneme.

(nc)

Páčil sa vám článok?