Mestská časť má záujem nález prezentovať

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keďže osud archeologického nálezu na Hviezdoslavovom námestí zavisí od rozhodnutia a finančných možností mestskej časti Staré Mesto, spýtali sme sa na názor jej starostu Andreja ĎURKOVSKÉHO.

- S prezentáciou archeologických nálezov Rybárskej brány „in situ“, teda na mieste, sa pôvodne nerátalo. Neodporúčali to pred samotným začiatkom výskumu ani odborníci. Projekt rekonštrukcie námestia tu počítal s vyznačením pôdorysu jednej z niekdajších štyroch stredovekých brán do mesta iba v dlažbe. Na základe výsledkov výskumu a berúc do úvahy odborné stanovisko expertov z Mestského ústavu ochrany pamiatok, ktorý prieskum realizoval, je v súčasnosti mestská časť Bratislava - Staré Mesto rozhodnutá zabezpečiť trvalú prezentáciu výskumu pre laickú verejnosť.

Aký spôsobom je podľa vás možné tento nález verejnosti sprístupniť?

Najvhodnejším a najreálnejším variantom sa ukazuje prekrytie väčšej časti náleziska transparentným materiálom, napríklad hrubým sklom, a jeho nočné nasvietenie. Súčasťou bude tiež informačná tabuľa, ktorá Bratislavčanom a návštevníkom mesta priblíži aj históriu Rybárskej brány. Predbežné odhady finančnej náročnosti tohto riešenia hovoria o sume 800 až 900 tisíc korún. Staré Mesto urobí všetko pre to, aby na takýto spôsob prezentácie získalo finančné prostriedky. Pokúsime sa nájsť rezervy vo vlastnom rozpočte, nevylučujem, že sa obrátime aj na sponzorov.

Kedy by to mohlo byť hotové?

- Ideálne by bolo, keby sa nám to podarilo realizovať súčasne s ukončením prvej fázy rekonštrukcie Hviezdoslavovho námestia, teda do konca októbra tohto roku.

Zhováral sa  Milan Hovorka


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?