Poslanci zastavili predaj majetku mesta

2.11.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava zastavilo predaj svojho nehnuteľného majetku. Minulý týždeň o tom rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva na zasadnutí, ktoré bolo posledným pracovným pred decembrovými komunálnymi voľbami.

O predaji majetku mesta bude rozhodovať až novozvolené zastupiteľstvo. Súčasní mestskí poslanci tak už nebudú rozhodovať ani o najvýznamnejšej transakcii, ktorou bol zamýšľaný predaj takmer desaťhektárového pozemku na petržalskom nábreží za Starým mostom. Bratislavský magistrát na predaj pozemku vyhlásil dve ponukové konania, z ktorých prvé zrušili pre administratívno-technické nedostatky pri prijímaní ponúk. Rozhodnutie poslancov predznamenalo aj zrušenie druhého ponukového konania.

Územie, ktoré bolo ponúkané na predaj, je súčasťou celomestského centra Petržalka, ktoré by malo byť vybudované v najbližších rokoch v súlade s územným plánom tejto zóny, ktorý schválilo mestské zastupiteľstvo 6. júla tohto roka. Ten rieši novú koncepciu využitia tohto lukratívneho územia, kde by mali byť bytové domy, administratívne objekty, zariadenia obchodu, služieb, ale aj objekty kultúry a športu.

V tomto priestore sa tiež ráta s vybudovaním dvoch nových ostrovov v toku Dunaja a vytvorením centrálneho mestského parku v predĺžení Viedenskej cesty. Medzi Mostom Apollo a Prístavným mostom by napríklad mala byť viacúčelová hala na športové, kultúrne a iné podujatia s kapacitou 15-tisíc návštevníkov, v západnej časti územia zasa mestská hala s kapacitou 1800 návštevníkov. Navrhnuté je tiež cirkevno-edukačné centrum, nákupno-zábavné centrum, hotel, škola medzinárodných vzťahov, zariadenie kultúry a voľného času, špecializovaný obchodný dom a iné objekty.

Po rozhodnutí mestských poslancov, že v tomto volebnom období sa tieto pozemky a ani iný majetok mesta už nebude predávať, sa premena vízií územného plánu zóny na realitu odsúva zatiaľ na neurčito.

Páčil sa vám článok?