Nový zákon o Bratislave do volieb nebude

31.10.2006
Páčil sa vám článok?

Návrh nového zákona o Bratislave sa do decembrových komunálnych volieb už na schválenie do parlamentu nedostane. V utorok to uviedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Ako Ďurkovský ďalej informoval, návrh zákona, ktorý by mal okrem iného vytvoriť z mesta samostatný vyšší územný celok,  je kompletne pripravený. Podľa neho sa však s jeho predložením na schválenie netreba uponáhľať, keďže zákon by mal do platnosti vstúpiť až v roku 2009, teda k nasledujúcim voľbám do samosprávy vyššieho územného celku.

Ďurkovský aj napriek kritike návrhu od starostov mestských častí tvrdí, že zákon bude podporovať mestské časti, nebude zasahovať do ich kompetencií a stabilizuje súčasné postavenie samospráv. Primátor pred poslancami hovoril aj o pozitívnom vplyve osamostatnenia sa Bratislavy, podľa neho sa tým nielen vyjasnia kompetencie, ale mesto získa aj viac peňazí. Získali by sme výnos z dane z motorových vozidiel, čo by bolo spravodlivé, keďže väčšinu platia práve Bratislavčania, dodal Ďurkovský.

Starostovia mestských častí na poslednom zasadnutí Regionálneho združenia mestských častí sa zhodli na tom, že návrh zákona, ktorý pripravil Ďurkovský, nevyhovuje potrebám Bratislavy. Starostovia tvrdia, že návrh zákona, ktorý im dal Ďurkovský pripomienkovať, je neprijateľne centralistický, čo podľa nich vyjadrujú najmä ustanovenia o možnosti zrušenia mestských častí bez predchádzajúceho súhlasu alebo návrhu obyvateľov príslušnej mestskej časti. Podľa návrhu by tiež všetky príjmy z miestnych daní i z predaja zvereného majetku do správy mestských častí mali ísť do rozpočtu mesta, ktoré by ich rozdeľovalo mestským častiam.

Páčil sa vám článok?