Podmienky na registráciu nesplnil rad kandidátov

27.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nielen o primátorské kreslo, ale aj o kreslá starostov či o mandáty poslancov miestnych zastupiteľstiev sa uchádzali záujemcovia, ktorí nespĺňali elementárne podmienky pre vstup do volebnej súťaže.

Keďže mestská a miestne volebné komisie neskúmali motív, možno neúspešných uchádzačov len vyčísliť, v lepšom prípade menovať. Ťažko možno povedať, či išlo o zámer, teda pokus obísť pravidlá, alebo neznalosť - podobné príhody by sa však podľa členov volebných komisií nemali stávať zo žiadneho dôvodu. Najčastejšou príčinou, prečo nezaregistrovali kandidáta, boli u nezávislých podpisy na petičných listinách z iného volebného obvodu, v iných prípadoch uchádzači nemali trvalý pobyt v mieste svojej kandidatúry.

Zo sedemnástich bratislavských mestských častí v dvanástich bez problémov zaregistrovali miestne volebné komisie všetkých uchádzačov. Ide o mestské časti Petržalka, Dúbravka, Devín, Devínska Nová Ves, Rusovce, Podunajské Biskupice, Čunovo, Jarovce, Vrakuňa, Vajnory, Lamač a Nové Mesto. Volebná komisia v Novom Meste síce tiež musela odrátať z petičných listín kandidáta mená niektorých občanov, ktorí bývali v iných mestských častiach, ani v jednom prípade to však počet hlasov neznížilo pod predpísanú hranicu. Podobne aj v Lamači niektoré podpisy na kandidátnyhc listinách neuznali, počet kandidátov sa však nezmenil.

STARÉ MESTO

Dvaja kandidáti na staromestského starostu mali na petičných hárkoch aj podpisy občanov z iných mestských častí - Vladimír Mikuš a Jozef Andriskin. V oboch prípadoch po odrátaní neplatných podpisov ich kandidátne listiny nespĺňali predpísaný počet obyvateľov mestskej časti. Kandidát V. Mikuš z toho istého dôvodu nebol zaregistrovaný ani do volieb poslancov miestneho zastupiteľstva. Ďalší uchádzač o post starostu neprešiel, pretože nevedel dokázať, že má trvalé bydlisko v tejto mestskej časti.

RAČA

O jedného kandidáta na starostu menej majú v mestskej časti Rača. Ako potvrdila zapisovateľka miestnej volebnej komisie, zaregistrovaný napokon nebol nezávislý kandidát Milan Gschweng, ktorý mal na petičných hárkoch v niektorých adresách občanov namiesto Bratislavy uvedené len skratku BA. Členovia miestnej volebnej komisie tieto podpisy neuznali ako platné a M. Gschweng  napokon nemal dostatok podpisov na kandidátnej listine. V Rači sa tak o post starostu mestskej časti uchádza 9 kandidátov.

ZÁHORSKÁ BYSTRICA

Pôvodna informáciá, že jeden trojice kandidátov na tunajšieho starostu nemal dostatok platných podpisov, sa ukázala ako nepresná. V Záhorskej Bystrici mali napokon dostatok podpisov všetci traja kandidáti na starostu: Tomáš Besedič (SDKÚ-DS, KDH, DSS, OKS), Vladimír Kubovič (SMER-SD, ĽS-HZDS, SNS, SZ) aj nezávislý kandidát Vladimír Macášek.

VAJNORY

Predčasne sa podľa všetkého s volebnou kampaňou začalo vo Vajnoroch. Starostka mestskej časti Anna Zemanová už podala na miestnu volebnú komisu podnet na prešetrenie porušenia zákona o komunálnych voľbách. Volebná kampaň sa totiž oficiálne začína 15. a potrvá do  30. novembra do 7.00 h. A. Zemanová, ktorá opätovne kandiduje na starostku, reagovala na informačný leták koalície SDKÚ-DS, KDH a starostkynho protikandidáta za SDKÚ-DS Jána Mrvu. „Viacerí občania sa obrátili na miestny úrad s tým, že prečo ich obťažujú, keď sa ešte volebná kampaň nezačala. Ľudia sa v tom vyznajú a preto boli pohoršení ,“ tvrdí A. Zemanová.

Páčil sa vám článok?