Návrh plánu podľa mesta akceptuje aj názor občana

25.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pripomienky občanov k návrhu nového územného plánu hlavného mesta neboli ignorované, ale boli dôsledne posúdené, preverené a vyhodnotené. Samospráva tak reaguje na tvrdenie ochranárskych združení, že ich magistrát ignoroval.

Do nového návrhu územného plánu mesta, ktorý poslanci mestského zastupiteľstva neschválili koncom septembra, predložili ochranári ešte v roku 2004 spolu 207 pripomienok a návrhov, z nich vraj samospráva väčšinu neakceptovala a ani neuviedla dôvod odmietnutia. Ochranárske združenia pripomienkovali napríklad oblasť dopravy, kde navrhovali preferovať verejnú  pred individuálnou, žiadali zamedziť anarchiu vo výstavbe, architektonicko-urbanistické riešenia, výšku budov a podobne. Ochranári ďalej navrhovali taký vzťah k mestskej zeleni, ktorý by zabránil jej genocíde vrátane likvidácie charakterotvorného pásu vinohradov.

Podľa informácií hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej bolo k územnému plánu  doručených 1000 pripomienok. Z nich bolo asi 130 akceptovaných, 470 zobratých na vedomie a 400 neakceptovaných. Pokiaľ ide o obsah pripomienok, ich počet bol niekoľkonásobne menší, pretože väčšina z nich bola rovnakého znenia. 

Spôsob ich vyhodnotenia a prerokovania kladne posúdil aj krajský stavebný úrad i orgány prokuratúry. V návrhu územného plánu mesta sú po prvýkrát stanovené i základné princípy umiestňovania výškových stavieb a spôsob posudzovania ich kompozičného pôsobenia v rámci obrazu mesta. Zástavba oboch brehov Dunaja je navrhovaná v rovnakom rozsahu ako v doterajšom pláne a v  rozsahu nezmenenom už desiatky rokov. Naopak v časti Celomestského centra Petržalka je formou medzinárodnej súťaže regulovaná zástavba, ktorá obsahuje omnoho vyššie percento zelene a verejných priestorov, ktoré zostanú nezastavané, vrátane mestského parku. Sú tu predpoklady na vznik nových prvkov bývania v zeleni a verejných priestorov, ako aj citlivo regulovaná výška zástavby s jednou dominantou.

Doprava je v návrhu územného plánu riešená na základe dôkladnej analýzy, systémových prepočtov a koncepčných teórií.

Podľa hovorkyne magistrátu je nesprávne a zavádzajúce argumentovať absolútnymi číslami počtu uplatnených pripomienok a spôsobom ich vyhodnotenia. Potrebné je uviesť, že do štatistiky uvádzanej ochranármi sa nepremieta skutočnosť, že mnohé z pripomienok uplatnených viacerými ochranárskymi subjektmi sú často doslova totožné a formálne sa tak zvyšuje ich počet.

Páčil sa vám článok?