Poslanci potvrdili stopnutie výstavby náhradných bytov v Dúbravke

16.2.2017
0
Poslanci potvrdili stopnutie výstavby náhradných bytov v dúbravke - prikrizi2
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí mestskí poslanci dnes potvrdili svoje rozhodnutie zastaviť výstavbu náhradných nájomných bytov v Dúbravke, v lokalite Pri kríži. Prelomili tak veto primátora Iva Nesrovnala, ktorý toto uznesenie mestského zastupiteľstva nepodpísal, pretože ho považuje za protizákonné.

Mestskí poslanci však dnes výhradám primátora nevyhoveli a potvrdili svoje rozhodnutie z januára. Za prelomenie veta hlasovalo 34 z 35 prítomných mestských poslancov. Na mestskom zastupiteľstve v januári schválili poslanci zverenie dotknutých pozemkov do správy mestskej časti, ktorá ich nesmie previesť na tretie subjekty a zároveň nemôže dať súhlas stavebníkovi, aby na nich postavil náhradné byty. Primátor má podľa poslancov zabezpečiť bývanie pre nájomcov z reštituovaných bytov iným spôsobom. 

„Chcem sa poďakovať všetkým poslancom, ktorí takto podporili Dúbravku a našim obyvateľom, ktorí prišli bojovať aj na zasadnutie a sledovali nás aj nadiaľku,“ hodnotil starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Prelomenie veta primátora navrhli na úvod dnešného rokovania mestskí poslanci za Dúbravku – Zdenka Zaťovičová, Juraj Káčer a Peter Hanulík. Chceli poukázať, že existuje už aj iná možnosť ako postaviť byty pre ľudí z reštituovaných domov. Hlavné mesto totiž už nemusí byty stavať, môže ich aj kúpiť. 

Zverené pozemky nesmie mestská časť Bratislava Dúbravka podľa uznesenia previesť na tretie subjekty a ani nemôže dať súhlas stavebníkovi, aby na nich postavil náhradné byty.

Nesrovnal dnes zopakoval, že mesto postupuje na základe právoplatného stavebného povolenia. „Od roku 2014 je jasné, že sa bude v tejto lokalite stavať a nikto s tým nemal problém. Celú dobu prebiehala s mestskou časťou dobrá spolupráca. Potom prišiel január 2017 a niečo sa stalo, svet sa obrátil hore nohami,“ tvrdil primátor. Tvrdí, že mesto môže teraz prísť o približne štyri milióny eur, ktoré dostane ako dotáciu od štátu na výstavbu náhradných bytov. Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy vynaložila na prípravu projektu už viac ako 200-tisíc eur.

Magistrát plánoval pre bytový dom vybudovať 85 parkovacích miest a pre obyvateľov žijúcich v okolí výstavby ďalších 96 miest na parkovanie. Taktiež chystal výstavbu parku s rozlohou približne 4915 štvorcových metrov. Starosta Dúbravky Martin Zaťovič podľa Nesrovnala uprednostňuje pred náhradnými bytmi súkromný projekt. 

Starosta sa voči tomuto tvrdeniu ohradzuje, primátor podľa neho zavádza a žiada od neho ospravedlnenie. „Ja za nikoho nelobujem. Škoda, že primátor zabudol na podstatnú vec, že v októbri 2016 prijaté uznesenie mestského zastupiteľstva hovorí o tom, že mesto nebude stavať skôr, kým sa nevyrieši problém s parkovaním a parkom,“ skonštatoval.

Mesto v Dúbravke plánovalo spustiť výstavbu náhradných bytov už tento mesiac a za 4,7 milióna eur postaviť prvých 68 bytových náhrad. Samospráva vysúťažila aj zhotoviteľa stavby, spoločnosť Metrostav Slovakia, s ktorou už podpísala zmluvu o dielo. Hlavné mesto sa dostalo do patovej situácie, keďže do konca roku 2016 nestihlo zaobstarať náhradné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov. Od začiatku januára tak má zákonnú povinnosť doplácať im rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Na plnenie tejto povinnosti mesto vyčlenilo vo svojom tohtoročnom rozpočte tri milióny eur.

Hlavné mesto v zastúpení Generálnym investorom Bratislavy žiadalo o stavebné povolenie v lokalite Pri kríži ešte v roku 2012, vtedy šlo však o výstavbu nájomných, nie náhradných bytov. Bytový dom bol navrhnutý s deviatimi nadzemnými a dvomi podzemnými podlažiami so 134-mi parkovacími státiami. Súčasťou vybavenia okolia nájomného bytového domu malo byť detské ihrisko spolu so sadovými úpravami. V roku 2015 však prišiel Generálny investor Bratislavy so zmenou stavby pred dokončením, zmenil sa počet bytov zo 71 na 68, z projektu boli  zrušené dve podzemné podlažia určené na parkovacie státie.

Mestskí poslanci za Dúbravku preto žiadali hlavné mesto ešte minulý rok, aby pozastavilo výstavbu a pred spustením výstavby vyriešilo otázku s parkovaním pre vodičov, ktorí aktuálne parkujú na mieste, kde má výstavba začať. Mestskí poslanci toto uznesenie prijali a primátor Ivo Nesrovnal ho aj podpísal.

(TASR, ms Foto: MČ Dúbravka)

Páčil sa vám článok?