Nová studňa oživila vzhľad pešej zóny

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Stredovekú studňu odhalili minulý týždeň na Župnom námestí pri Kostole Svätej Trojice. Počas obnovy námestia ju náhodne našli robotníci v apríli tohto roka. Dno je v hĺbke 14 metrov a voda je hlboká asi sedem metrov.

Na slávnostnom odhalení sa zúčastnila aj 86-ročná Bratislavčanka, ktorej otec v tejto studni tragicky zahynul v roku 1926. „Nech je vyjadrením vďaky všetkým, ktorí pri práci v našom meste položili svoj život. Prial som si zároveň, aby sa opäť stala miestom stretnutí a príjemných posedení,“ povedal pri tejto príležitosti bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Studňu najskôr architektonicky upravili a nainštalovali do nej vnútorné osvetlenie, ktoré je pod hladinou. Podľa Jozefa Baranca z Dopravného podniku Bratislava, ktorý bol investorom stavby, prieskum v nej robili najskôr potápači, ktorí zisťovali stav muriva a do prác sa zapojili aj horolezci - špecialisti na opravu hradieb. Po spevnení obvodových stien bolo osadené denné a nočné osvetlenie, sklá a vonkajší kameň. Celkové náklady na stavbu boli podľa J. Baranca približne 1,75 milióna korún.

Sprístupnená studňa je podľa architekta Ľudovíta Urbana riešená ako komunikatívny prvok v rámci pešej zóny a je umiestnená v rade lavičiek a v stromoradí. Na jej vrchu je kamenný sedák z leštenej žuly, takže slúži aj ako lavička. Významnú úlohu hrajú nielen počas denného svetla sklené doplnky studne, ktoré odrážajú alebo absorbujú slnečné lúče. Studňa je prekrytá bezpečnostným sklom hrubým tri centimetre, pod ktorým je na úrovni chodníka zabudovaná aj poistná mreža. Zvukový kontakt so studňou umožňuje otvor v skle, ktorý slúži aj na vetranie vzhľadom na jej vysokú vlhkosť. Kamenná studňa má špeciálne osvetlenie a podsvietenie je nastavené na režim, ktorý v priebehu asi 25 minút mení farby od základnej zlatej po medovú farbu. Večerné nasvietenie sa začína spolu so zažatím verejného osvetlenia.

Studňa stála na niekdajšom predmestí Svätého Michala v blízkosti rovnomerného kostola, vedľa cesty vedúcej do vinohradov. Svojmu účelu slúžila až do konca 19. storočia, keď sa začala budovať v meste vodovodná sieť.

Páčil sa vám článok?