Úradníci majú „bokovky“, vedeniu magistrátu to nevadí, robí to tiež

20.3.2014
0
Úradníci majú „bokovky“, vedeniu magistrátu to nevadí, robí to tiež - magistrat1
Páčil sa vám článok?

Úradníkom bratislavského magistrátu nič a nikto nebráni v tom, aby si privyrábali aj bokom. Niektorí stihnú popri práci vo verejnej správe robiť pre vlastné či cudzie firmy. Vedenie magistrátu na tom nevidí nič zlé. „Bokovky“ totiž majú aj niektorí najvyšší magistrátni úradníci.

Mnohí Bratislavčania boli zaskočení, keď pri sledovaní televíznych prenosov z olympijských hier v Soči počuli hlas hovorcu magistrátu Stanislava Ščepána. Ako upozornil Nový Čas, okrem toho, že je vedúcim oddelenia marketingu a vzťahov s verejnosťou magistrátu, vlani od apríla do septembra pre RTVS komentoval tenisové zápasy, majstrovstvá sveta v plávaní a v atletike. Bokom tak zarobil 4560 eur. Koľko zarobil za komentovanie olympiády, nechcel prezradiť. Jeho nadriadeným to však neprekáža. „Bolo by hanbou pre hlavné mesto, ak by zabránilo zamestnancovi využiť celoživotné, vysoko profesionálne skúsenosti. Komentovanie jedného z najprestížnejších športových sviatkov bolo udalosťou, keď vedenie mesta bez váhania umožnilo Stanislavovi Ščepánovi prinášať divákom zážitok z krasokorčuliarskych disciplín,“ povedal jeho priamy nadriadený - riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Riaditeľ primátorovej kancelárie s „bokovkou“ podriadeného nemá problémy, veď on sám si prilepšuje radami ministrovi školstva. Od mája 2012 dostáva od ministerstva každý mesiac 1500 eur. Do 1. mája 2014, keď mu končí ministerská zmluva, zarobí šéf primátorovej kancelárie „bokom“vyše 33 000 eur.

S vedľajšími príjmami nemal pred rokom problém ani primátor Milan Ftáčnik, ktorý si privyrábal členstvom v dozornej rade súkromnej poisťovne. Po odhalení sa funkcie vzdal, odmeny vrátil a od mestského zastupiteľstva dostal pokutu vo výške šiestich primátorských platov.

Aktivni mimo pracovných povinností na magistráte sú však aj ďalší úradníci, ktorí súčasne s prácou vo verejnej správe zostávajú spoločníkmi a konateľmi v súkromných firmách.

Napríklad zástupkyňa riaditeľa magistrátu a vedúca oddelenia územných systémov Ing. arch. Jela Plencnerová je stále aj jedinou spoločníčkou a konateľkou spoločnosti JELA, s.r.o., so sídlom na Brnianskej 25. A firme zástupkyne riaditeľa magistrátu s platom 2700 € mesačne sa darí aj po nástupe do verejnej správy. Vlani stúpli tržby jej firmy oproti roku 2012 o vyše 100% - zo 45 662 € na 95 951 €, pričom vlaňajší firemný zisk po zdanení vzrástol oproti predchádzajúcemu roku dokonca 2,5-násobne z 23 321 na 61 451 €. Namieste je otázka, či je takéto podnikanie mestských úradníkov v poriadku.

(ado)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?