Magistrát zverejnil návrh rozpočtu na budúci rok, bude opäť vyrovnaný

5.12.2013
0
Magistrát zverejnil návrh rozpočtu na budúci rok, bude opäť vyrovnaný - primacialny_palac
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát zverejnil 26. novembra 2013 návrh mestského rozpočtu na roky 2014 - 2016. Návrh bežného rozpočtu je opäť zostavený ako prebytkový, kapitálový ako schodkový. V konečnom súčte má byť rozpočet mesta Bratislavy na budúci rok vyrovnaný.

Magistrát počíta na budúci rok s prijatím nového úveru vo výške 66,878 milióna eur na splatenie úveru od Slovenskej sporiteľne a ČSOB. Na zníženie dlhodobého dlhu plánuje dať 5 miliónov eur ako splátku istiny úverov mesta.

Z predaja majetku chce mesto získať 10 miliónov eur. Už na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva 12. decembra 2013 chce napríklad magistrát navrhnúť predaj mestského podielu v spoločnosti Slovenská plavba a prístavy, a.s. Sedempercetný podiel chce mesto predať za 4,549 milióna eur. Zámer predať tento obchodný podiel magistrát zverejnil 27. novembra 2013.

Magistrát v rozpočte na budúci rok počíta napríklad aj s dotáciou zo štátneho rozpočtu na plnenie funkcií Bratislavy ako hlavného mesta vo výške 6 miliónov eur. S požiadavkou, aby mesto žiadalo od vlády takúto účelovú dotáciu, prišli mestskí poslanci aj v predchádzajúcich rokoch, naposledy vlani, primátor mesta to však odmietol urobiť.

Na výstavbu a opravy ciest chce mesto dať na budúci rok 5,776 milióna eur, teda o štvrtinu menej ako tento rok. Na rozvoj kamerového systému chce dať 60-tisíc eur, čo je dvakrát toľko, ako plánovalo tento rok. Viac má ísť na kultúrne podujatia, oproti plánu na tento rok to má byť 2,5-krát viac. Na budovanie parkovacích miest má ísť 90-tisíc a záchytných parkovísk 78-tisíc eur.

Mesto plánuje napríklad na budúci rok znížiť výdavky na komunikáciu, marketing a cestovný ruch o 13 percent, čo sa prejaví v znížení všetkých ukazovateľov. Nezmenený má zostať len príspevok na podporu tzv. mestskej televízie, ktorý má byť aj na budúci rok vo výške 270-tisíc eur. Ide o dotáciu, ktorú poskytuje mesto od roku 2007 súkromnej TV Bratislava. Odvtedy išlo z mestského rozpočtu na prevádzku televízie približne 2,137 milióna eur.

Návrh mestského rozpočtu na roky 2014 - 2016 je zverejnený na www.bratislava.sk

(brn)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?