O predaji pozemkov pre Twin City rokovali poslanci v noci

29.9.2013
0
O predaji pozemkov pre twin city rokovali poslanci v noci - primacialny_palac_noc
Páčil sa vám článok?

Predaj pozemkov a budov v okolí autobusovej stanice na Mlynských Nivách za vyše 2,5 milióna eur pre spoločnosti Twin City mali bratislavskí poslanci počas dvojdňového rokovania zastupiteľstva v programe hneď dvakrát. Investor totiž medzičasom od stredy 25. do štvrtka 26. septembra 2013 zmiernil kúpne podmienky a netrval už na žiadnych sankciách. Niektorí poslanci v rýchlom nočnom schvaľovaní videli iné záujmy.

"Evidentne prituhuje," poznamenal vo štvrtok večer poslanec Ján Hrčka (BPP). Na zastupiteľstve sedelo pred 22.00 h zo 45 všetkých poslancov 37. Klub SDKÚ-DS, Most-Híd aj klub sociálnych demokratov má stopercentnú účasť, čo sa doteraz nikdy na konci zastupiteľstva nestalo, podotkol. "Tá účasť je absolútne neprirodzená, keď sa tu za tri roky nedokázalo stretnúť takéto množstvo poslancov," zdôraznil Hrčka.

"Cítim sa poškodený, lebo zrejme nemám tie informácie, ktoré majú ostatní. Zrejme sem pre niečo prišli," reagoval zase na nezvyčajnú účasť poslancov na nočnom rokovaní Igor Bendík (SaS). Kresťanský demokrat Stanislav Fiala zase skonštatoval, že sa vyskytlo viacero skutočností, ktoré sú nové, ale asi nie pre všetkých. "Ja na to v tejto chvíli neviem správne zareagovať a ako povedal český klasik - chce se mi blejt," podotkol.

Materiál o predaji nehnuteľností stiahol z rokovania v stredu popoludní primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Väčšina klubov totiž podľa neho požadovala zmeny, lebo návrh bol pre mesto nevýhodný. Súčasťou predaja je objekt na Svätoplukovej ulici, ďalšia budova na Mlynských Nivách a priľahlé a zastavané pozemky. V budove na Svätoplukovej ale dnes sídli bratislavské pohrebníctvo Marianum. Mestská príspevková organizácia by po podpísaní kúpnej zmluvy s Twin City musela firme ročne platiť vyše 150-tisícové nájomné a po dvoch rokov nájmu sa vysťahovať. Ak by sa tak nestalo, mesto by za každý deň omeškania zaplatilo dvojtisícovú pokutu.

Žiadne nájomné a žiadne sankcie po novom vyrokoval s Twin City vedúci mestského oddelenia správy nehnuteľností Ivan Krištof. "Toto je investor ochotný poskytnúť," informoval zastupiteľstvo s tým, že nájomné tak už neznižuje cenu, za ktorú by mesto budovy získalo. "Cena za to je tá, že dostaneme druhú splátku, nie ako to bolo pôvodne po vysťahovaní Marianumu, ale o dva roky," podotkol Ftáčnik. Prvú časť vo výške 1.586.722 eur by mala firma zaplatiť mestu do 30 dní od podpísania kúpnej zmluvy.

Výzvu na úhradu zvyšného milióna má mesto Twin City predložiť spolu s listinami preukazujúcimi, že došlo ku konečnému vyrovnaniu sporu. Na okresnom súde totiž beží spor o určenie povinnosti uzavrieť zmluvu o prevode vlastníctva bytu. Nájomca jedného z priestorov na ulici Mlynské Nivy sa dožaduje, aby bola zmluva o prevode bytu uzavretá práve s ním. Kedy sa spor skončí, mesto nedokáže predpokladať, možno sa dohodne mimosúdne. Na niektorých pozemkoch sa rovnako nachádzajú garáže, vlastníci však podľa mesta prednostné právo na odkúpenie pozemkov nemajú.

Krištof dokáže rokovať v "turbomóde", keď sa ten istý materiál dostane dvakrát na to isté zastupiteľstvo, poznamenal Hrčka. "Viete, kedy sa predkladajú materiály do októbrového zastupiteľstva? Mesiac pred ním. Vedúci oddelenia tak má týždeň na to, aby dorokoval veci, predložil ich do najbližšej operatívnej porady a potom to šlo na mestskú radu. Začali sme rokovať hneď ako sa dalo," reagoval na jeho pripomienky Ftáčnik.

Poslanec Slavomír Drozd (Smer-SD) tak dal neskoro večer "vo svetle nových skutočností" procedurálny návrh, aby predaj zaradili ako posledný bod rokovania. Poslanci to 19 hlasmi odsúhlasili. Po niekoľkých ďalších minútach však zmenili názor a okolo 22.00 h 24 hlasmi rokovanie prerušili. Rozhodovať o predaji sa tak bude na mimoriadnom alebo riadnom zastupiteľstve v októbri.

(TASR)

Páčil sa vám článok?