Kraj opravuje budovy z vlastných peňazí a v zmysle zákona

17.9.2013
0
Páčil sa vám článok?

K riešeniu havarijných stavov budov v správe BSK počas súčasného vedenia kraja v období rokov 2010-2013 sa v pondelok vyjadrili predseda BSK Pavol Frešo a podpredseda BSK Ivo Nesrovnal. Túto éru dali do porovnania s predchádzajúcim volebným obdobím (2005-2009), keď bola podpredsedníčkou BSK Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

Podľa súčasného predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS), ktorý rovnako kandiduje na post predsedu bratislavského vyššieho územného celku za pravicovú koalíciu, „bratislavská župa po nástupe nového vedenia výrazne upravila aj spôsob správy a údržby vyše 400 budov vo vlastnej správe. Správnosť týchto krokov odobrili aj nálezy 70 kontrol, vrátane NKÚ. Župa dosiaľ nemala žiadny negatívny kontrolný nález a nedostala žiadnu pokutu. Pritom sme našli 176 havarijných situácií. Je vylúčené, aby boli obstarávania na tieto práce robené v rozpore so zákonom, aby sa za ne účtovali ceny mimo cien trhových. Na prácach sa podieľalo 42 firiem, a preto nemožno hovoriť o dákom klientelizme pri ich výbere.“

Ako Frešo dodal, „v porovnaní s predchádzajúcim volebným obdobím malo vtedajšie vedenie kraja z 18 kontrolovaných prípadov 16 negatívnych nálezov a k tomu aj jednu pokutu vo výške 820.000 eur. V správe kontrolóra sa hovorí o stovkách percent predražení práve pri rekonštrukciách a opravách budov."

BSK na tieto opravy nemôže čerpať z eurofondov. "Dáva ročne na havarijné stavy necelé tri milióny eur zo svojho rozpočtu. Na porovnanie, banskobystrická župa má na tieto účely 40 miliónov eur z eurofondov. Radi by sme opravovali, zatepľovali budovy v rovnakom objeme, aký majú k dispozícii ostatné župy v SR z eurofondov, my však musíme plátať diery, opravovať kotolne, či dokonca WC na školách, aby nám objekty hygienik nezavrel, a to všetko z vlastného rozpočtu,“ doplnil P. Frešo. Informáciu o opravách havarijných stavov budov v správe BSK chce Frešo predložiť na piatkové (20. 9.) rokovanie krajského zastupiteľstva.

„To, že stále musíme opravovať havárie svedčí o stave majetku, ktoré nám tu predchádzajúce vedenie zanechalo. Po nástupe nového vedenia som informoval verejnosť o správe kontrolóra, ktorý upozornil na masívne plytvanie s prostriedkami. Kontrolór vypočítal, že v niektorých prípadoch išlo o predraženie až o 500 percent, čo ho viedlo k tomu, že podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa,“ povedal podpredseda BSK Ivo Nesrovnal. Ako dodal, „som prekvapený, že nám niekto vyčíta, ak pomáhame deťom. Naši žiaci sa učia v nevyhovujúcich priestoroch, do ktorých fúka, nemajú ísť kam na toaletu. Tieto kritické stavy musíme riešiť z vlastných rozpočtových peňazí, čo v súčasnej finančnej situácii nie je jednoduchá vec.“

(TASR)

Páčil sa vám článok?