Sociálne služby sú prioritou župy aj v tomto roku

8.1.2013
0
Páčil sa vám článok?

Pomoc ľuďom, ktorí sú odkázaní na sociálne služby, je jednou z priorít Bratislavskej župy. Minulý rok bolo na oblasť sociálnych vecí vyčlenených v rozpočte kraja 23,8 milióna eur, v tomto roku je to viac ako 24 miliónov eur.

"Neustále sa snažíme skvalitňovať sociálne služby. Zriadili sme Kanceláriu prvého kontaktu a Centrum pre rodiny v kríze, kde môžu občania vyhľadať pomoc pri riešení svojej sociálnej situácie. Kvalitu sociálnych služieb sme rozšírili a zvýšili aj otvorením piatich zariadení podporovaného bývania, ktoré umožňujú žiť ľuďom so zdravotným postihnutím čo najsamostatnejšie," povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

BSK tým zároveň napĺňa "Národný akčný plán prechodu z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť v systéme sociálnych služieb r. 2012-2015" schválenej Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento akčný plán vychádza z Európskej stratégie pre oblasť zdravotného postihnutia pre roky 2012-2020 vydanej Európskou komisiou. Významným krokom k zvýšeniu kvality sociálnych služieb je aj župnými poslancami schválený materiál "Podmienky kvality sociálnych služieb v kompetencií BSK". Spomedzi krajov na Slovensku ide o prvý a zatiaľ jediný materiál tohto druhu.

Okrem toho organizuje BSK vlastné podujatia, napríklad Župná olympiáda pre seniorov zo zariadení v pôsobnosti kraja a hlavného mesta. Cieľom podujatia je poskytnúť mobilným seniorom hravou formou príležitosť na športovanie, pohyb a tiež zábavu.

Bratislavská župa má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 15 zariadení sociálnych služieb pre rôzne cieľové skupiny a rôzne zdravotné postihnutia. Najstarším zariadením je DSS pre dospelých v Báhoni, ktoré funguje takmer 80 rokov. V roku 2012 oslávili svoje okrúhle výročie viaceré zariadenia, napr. DSS Karola Matulaya (30 rokov), ktoré bolo prvé zariadenie denného typu pre deti s mentálnym postihnutím na Slovensku, ďalej DSS Sibírska (25 rokov), DSS Hestia (20 rokov) Aj DSS Integra (20 rokov). Budúci rok oslávia okrúhlicu - 20 rokov aj DSS Rača. K jedným z najstarších zariadení patrí aj DSS Javorinská pre deti a dospelých (vznik 1969). Všetky zariadenia fungujú už dlhé roky, čo je dôkazom toho, že nadväzujeme na tradície. BSK podporuje aj viaceré organizácie či projekty, ktoré sa sústredia na sociálne služby a pomoc obyvateľom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?