Tretím námestníkom primátora je poslanec Ján Budaj

1.1.2013
0
Tretím námestníkom primátora je poslanec ján budaj - Budaj jan2
Páčil sa vám článok?

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) 31. 12. 2012 vymenoval do funkcie svojho tretieho námestníka poslanca mestského zastupiteľstva Jána Budaja (Zmena zdola, DÚ). Informovala o tom webstránka bratislavského magistrátu. Budaj do funkcie nastúpi od 1. januára 2013.

Ftáčnik tým využil novú právomoc, ktorú mu umožnila novela zákona o hlavnom meste SR Bratislave. Novelu predložil poslanec Maroš Kondrót (Smer-SD), podľa ktorého sa v tomto volebnom období stalo, že primátor podal návrh na voľbu námestníkov primátora, ale mestské zastupiteľstvo ho neakceptovalo. "V snahe vyhnúť sa zbytočnému napätiu medzi orgánmi Bratislavy a so zreteľom na skutočnosť, že námestník primátora má zastupovať primátora a počas celého volebného obdobia s ním bezprostredne spolupracovať, umožňuje sa priamo primátorovi, aby spomedzi poslancov vymenoval svojich námestníkov a určil im aj rozsah zastupovania," uviedol Kondrót počas rokovania o návrhu v parlamente.

Primátor tak musí námestníkov vymenovať do 60 dni od zloženia sľubu primátora, ak tak neurobí, jeho námestníkov zvolí mestské zastupiteľstvo. Primátor pri vymenovaní zároveň určí prvého námestníka, ktorý ho zastupuje v prípade jeho neprítomnosti alebo nespôsobilosti na výkon funkcie. Primátor tiež určí, v akom poradí ho zastupujú ostatní námestníci. Primátora zastupujú traja námestníci a prvýkrát sa v zákone používa pojem prvý námestník primátora, ktorý plní úlohy primátora v plnom rozsahu v prípade, ak zanikne mandát primátora pred uplynutím funkčného obdobia.

„ Tým pádom sa počet námestníkov skompletizoval na troch a považujem tým situáciu okolo námestníkov pre toto volebné obdobie za kompletnú,“ povedal Ftáčnik. Námestníčkami primátora zostávajú Viera Kimerlingová (KDH) a Petra Nagyová Džerengová (Most-Híd). „Diskutoval som s poslancami mestského zastupiteľstva, či požadujú nejakú zmenu vo funkcii doterajších námestníkov. Na základe rozhovoru, ktorý sme viedli, je záver taký, že obidve námestníčky ostávajú vo svojich funkciách,“ dodal Ftáčnik.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?