Prokurátor opäť podal protest proti mestskému nariadeniu

30.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí poslanci sa na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva budú musieť opätovne zaoberať protestom Krajskej prokuratúry v Bratislave proti všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) hlavného mesta o predaji a konzumácii alkoholu. Vznesenie protestu potvrdil TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek.

Podľa Vaneka sa protest týkal viacerých formulácií VZN, ktoré neboli v súlade s platným zákonom. Bližšie však výhrady prokurátora komentovať nechcel, podľa jeho slov bude korektné, ak sa so znením protestu najskôr oboznámi mesto.

To obsah protestu zatiaľ nepozná, dokument totiž ešte nemá k dispozícii. "Ak ho ale magistrát hlavného mesta dostane, na najbližšom zasadnutí mestského parlamentu sa k nemu vyjadria mestskí poslanci," uviedol pre TASR tlačový odbor Hlavného mesta Bratislava. "Magistrát však už aj tak pripravuje krátku novelu predmetného VZN," doplnil tlačový odbor v stanovisku mesta. Novela sa má týkať presného vymedzenia zariadení, v ktorých je alebo nie je možné podávať alkoholické nápoje v okolí škôl, sociálnych zariadení, nemocníc, Úradu vlády SR či Prezidentského paláca.

Práve vymedzenia priestoru, kde je možné zakázať pitie alkoholu, sa týkal už predchádzajúci protest Krajskej prokuratúry. Poslanci mestského zastupiteľstva naň reagovali schválením upraveného VZN na septembrovom zastupiteľstve.

Podľa vtedajšej úpravy VZN, ktorá vstúpila do platnosti v novembri 2012, sa v rámci celej metropoly zakazuje podávanie a konzumácia alkoholických nápojov v čase od desiatej večer do šiestej ráno na staniciach, zastávkach, nástupištiach železničnej a autobusovej dopravy. Podľa nových pravidiel nie je možné v presne určenom čase predávať a užívať alkohol ani vo vzdialenosti do 100 metrov od školských zariadení, cintorínov či sídla prezidenta, parlamentu i vlády.

Za porušenie zákazu predaja alkoholu hrozí právnickej osobe sankcia do 6638 eur, ktorú môže uložiť primátor. Fyzická osoba môže za konzumáciu alkoholu na verejnom priestranstve dostať pokutu 33 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?