Podľa primátora mesto znižuje dlh, poslanci vidia zadlžovanie

19.12.2012
0
Podľa primátora mesto znižuje dlh, poslanci vidia zadlžovanie - Zastupitelstvo
Páčil sa vám článok?

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý) pri odpočte dvoch rokov vo funkcii uviedol, že dlh Bratislavy sa za dva roky podarilo znížiť zo 66 na 58 percent bežných príjmov. Primátor chce ďalej znižovať dlh, aby klesol na 50-percentnú hranica.

S tvrdením, že mestu sa darí znižovať zadlženosť nesúhlasí predseda finančnej komisie mestského zastupiteľstva Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS). Podľa neho sa Bratislava skryto zadlžuje prostredníctvom mestských podnikov. Ako príklad uviedol úvery, ktoré si berie Dopravný podnik Bratislava, a.s., pričom splácať ich bude musieť mesto. Ako sa ukázalo o úveroch mestského dopravcu netušil ani primátor mesta.

Primátor Milan Ftáčnik tvrdí, že rozpočet mesta na rok 2013 je po dvoch rokoch konsolidácie a šetrenia mierne rozvojový. S tým však nesúhlasí najväčší poslanecký klub v mestskom zastupiteľstve SDKÚ-DS a Most-Híd, podľa ktorého sú nereálne najmä rozpočtové príjmy. Poslanci tiež upozorňujú, že primátor napriek výzve mestského zastupiteľstva nevyužil zákonnú právomoc a na rokovaní vlády nepredložil návrh na dotáciu vo výške 10 % rozpočtu Bratislavy za výkon funkcií hlavného mesta. Ako upozornil poslanec Ivo Nesrovnal, mesto Bratislava plní funkcie hlavného mesta, štát však toto žiadnym spôsobom nezohľadňuje a mestu na to neprispieva.

Až tretí primátorov návrh rozpočtu mesta na budúci rok poslanci akceptovali. Dva prechádzajúce návrhy totiž počítali so schodkom, poslanci však žiadali vyrovnaný rozpočet. Ten napokon minulý týždeň schválili, keď akceptovali výdavky aj príjmy vo výške 246,012 milióna eur. Šetriť bude musieť mestská kultúra, ktorá dostane až o 1,6 milióna eur menej ako tento rok. Pridané dostane naopak mestská hromadná doprava, kde sa počíta s nárastom výdavkov o 3,6 milióna eur. O 285-tisíc eur viac pôjde na budúci rok na budovanie cyklotrás, o 34-tisíc eur viac na budovanie parkovacích miest, o 2,28 milióna eur viac dostane výstavba nájomných bytov, o 100-tisíc menej pôjde na bezpečnosť a mestskú políciu. na splácanie dlhov má ísť 22 miliónov eur.

Od marca chce primátor znížiť počet zamestnancov magistrátu. Zo súčasných 530 by malo odísť 30. „Máme 530 pracovných pozícií, pôjdeme dolu na 500," povedal riaditeľ magistrátu Rastislav Gajarský. Na odchodné poslanci vyčlenili 400-tisíc eur. V roku 2011 odišlo z magistrátu 84 ľudí, z toho 55 do dôchodku. Na odstupnom im vyplatili 223­tisíc eur.

Dobrou správou pre Bratislavčanov je, že vďaka eurofondom sa na budúci rok začne s rekonštrukciou Starého mosta. Pôvodne s tým chcel primátor začať už tento rok, ale mesto nestihlo včas zúradovať žiadosť o čerpanie z európskych fondov. Počíta sa tiež s rozširovaním trolejbusových tratí na Patrónku, Trenčiansku a Gaštanovú ulicu.

(ado)

Páčil sa vám článok?