Mesto vyčlenilo 46-tisíc eur pre komunity občanov

19.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

V nasledujúcom roku pôjde na projekty bratislavských komunít v rámci participatívneho rozpočtu 46-tisíc eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí túto sumu vyčlenili z rozpočtu na rok 2013. Zaplatiť by z toho mohli šesť projektov.

Do výberu projektov sa zapojilo asi 300 Bratislavčanov a projekty na internete získali vyše 1900 hlasov. Prihlásených bolo 14 projektov, no po zostavení rebríčka v internetovom hlasovaní vyjdú financie len na prvých šesť.

Najviac hlasov získal projekt Kultúrneho a komunitného centra ZORA v Trnávke. Kultúrny stánok v mestskej budove bývalého kina už rekonštruujú, projekt sa začal realizovať tento rok a plánujú v ňom pokračovať.

Ďalším projektom je vytvorenie pracovnej skupiny a katalógu verejných dát magistrátu. Skupina z občanov a zamestnancov úradu by mala informovať verejnosť o fungovaní samosprávy a v katalógu by zverejňovala napríklad register majetku mesta, zmlúv i informácie o dotáciách či grantoch.

Ďalej by mali ísť peniaze na starostlivosť o stromoradia pozdĺž ciest. Má sa vytvoriť aj Komunitné centrum generácií, ktoré bude slúžiť na stretávanie sa komunít, vzdelávanie a poradenstvo. Projekt sa už už realizuje.

Posledným projektom je revitalizácia stanice Bratislava Filiálka. Zámerom je zdokumentovať areál krátkym videodokumentom a výstavou fotografií, ako aj priestor upratať.

Zo 41 prítomných poslancov participatívny rozpočet podporilo 27. Ostatní poslanci mu vyčítali, že projekty občanov len dupľujú aktivity samosprávy mesta a mestských častí.

(mch)

Páčil sa vám článok?