Na Poštovej ulici pribudli nové atrakcie

17.9.2011
0
Na poštovej ulici pribudli nové atrakcie - 200109 postova
Páčil sa vám článok?

V posledný aprílový deň pribudli na zrekonštruovanej Poštovej ulici v centre Bratislavy dve nové umelecké diela, ktorými mestská časť Staré Mesto dokončila vlastný projekt reanimácie tohto dôležitého pešieho komunikačného ťahu.

Fontána s názvom Svetový poštár, ktorej autorom je akad. sochár Martin Lettrich, sa nachádza v hornej časti Poštovej ulice tesne pred vstupom do podchodu. V pomerne rušnom koridore vytvára pokojné a oddychové miesto pre chodcov. Plastika na vrchole fontány symbolizuje podľa autora globálne a nepretržité komunikačné prepojenie, ktoré v živote zabezpečujú a zdokonaľujú konkrétni ľudia. Bazén fontány s rozmermi 3x3 m je obložený flambovanou žulou Verde Serano. Vyvrcholením fontány je dvojstupňový bronzový chrlič s plastikou, ktorá je odliata z hydronálie. Zaujímavé efekty bude vytvárať nielen spenená voda z 24 trysiek, ale aj nasvietenie stĺpu fontány a vrchného chrliča s plastikou, ktorý siaha až do výšky štyroch metrov.

Autorom sochárskej kompozície opodiaľ je akad. sochár Ladislav Sabo. Pre Staré Mesto vytvoril sochárske dielo - súsošie - v podobe funkčnej poštovej schránky, ktorá by sa mohla stať obľúbeným miestom a fixným bodom orientácie pre domácich i zahraničných návštevníkov hlavného mesta. Mladé dievča, ktoré je súčasťou tejto kompozície, sedí na skateboarde a milo sa usmieva na okoloidúcich. Autor ju poňal ako partnerku pre hru detí, ktoré sa budú môcť tohto sochárskeho diela skutočne dotýkať bez zbytočných bariér. Očakáva, že toto dielo si privlastní predovšetkým mládež, keďže je zámerne umiestnené na jednom z najfrekventovanejších miest Bratislavy ako paradoxná oáza pokoja a zastavenia sa.

Podľa starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského, táto mestská časť si v talóne nechala ešte niekoľko ďalších prekvapení v podobe prvkov malej architektúry, ktoré predstaví na začiatku kultúrneho leta.

Milan Hovorka

Jednou z nových atrakcií Poštovej ulice je aj Prvá poštová schránka na Slovensku. Je plne funkčná, čo pri jej slávnostnom odhalení potvrdili aj mladí tanečníci, keď v rámci scénickeho tanca do nej vhodili prvý list.
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?