Odkrytie studne na Laurinskej musí počkať

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Keď v roku 1999 osadili na Laurinskej ulici kovovú mrežu, ktorá sa stala ďalšou atrakciou Starého Mesta, zástupcovia staromestskej samosprávy plánovali, že v jej blízkosti o niekoľko mesiacov odkryjú studňu, ktorú pamiatkari objavili pri dláždení Laurinskej ulice. Zaujímalo nás prečo sa tak doteraz nestalo.

Na staromestskom miestnom úrade sme sa dozvedeli, že dôvodom, prečo od takejto prezentácie pôvodného priestoru Laurinskej brány dočasne upustili, je nedostatok peňazí. Studňa, ktorú objavili mestskí pamiatkari v novembri 1998 počas rekonštrukcie tohto úseku dlažby na Laurinskej ulici, je asi z 15. storočia. Zatiaľ musí počkať schovaná pod dlažbou.

Ako nám povedal starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský, na to, aby sa stala atrakciou pešej zóny, ju treba nielen odkryť, ale aj archeologicky preskúmať, vyčistiť a nadmurovať nad úroveň chodníka. Určite by mala byť osvetlená a doplnená kovanou mrežou, aby vhodne dopĺňala symbolický náznak Laurinskej brány v podobe nad ulicou zavesenej padacej mreže s mestským erbom.

„Tohto zámeru sme sa úplne nevzdali, rovnako ako predĺženia laserovej línie od Čumila pozdĺž Laurinskou ulicou. Je však zrejmé, že s finančnými prostriedkami z verejného rozpočtu budeme v najbližšom čase musieť nakladať veľmi opatrne, pretože nás čaká rekonštrukcia Hviezdoslavovho námestia, ktorá bude technicky i finančne veľmi náročná", povedal A. Ďurkovský.

Azda sa tento projekt Starého Mesta stane zaujímavou inšpiráciou pre niektorého zo sponzorov, ktorí by takýmto spôsobom mohli prispieť k ďalšiemu zatraktívneniu historického jadra.

(brn)

Páčil sa vám článok?