Ružinovský program čipovania psov

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Ružinov dosiahla pozoruhodné pokroky pri riešení problému platenia daní za psov, ich registrácie i udržiavania čistoty verejných priestranstiev, ktorý trápi takmer všetky mestá a mestské časti. Prvými krokmi bolo rozmiestnenie tabúľ s vyznačeným zákazom venčenia psov, do veľkej miery situáciu zlepšilo vysávanie psích exkrementov a tiež umiestnenie košov s vreckami na psí odpad.

Od začiatku novembra minulého roku začala mestská časť Ružinov realizovať program, ktorý problematiku ,,psíčkarov" rieši komplexne. Ide o program rádiofrekvenčnej identifikácie psov - čipovanie. Ružinov ju realizuje ako prvá mestská časť v Bratislave a na Slovensku. Výhody zavedenia tohto systému spočívajú v jednoznačnej identifikácii začipovaného psa na celý život. Zabezpečuje v maximálne krátkom čase zistenie majiteľa začipovaného psa, stratení psi sa teda hneď vrátia majiteľovi. Je to jednoduchý, bezbolestný ale pritom stopercentne úspešný spôsob identifikácie bez vedľajších účinkov a následkov.

Systém prináša pre majiteľov psov ekonomické výhody. Na základe všeobecne záväzného nariadenia o miestnych poplatkoch na území Ružinova sa majiteľom očipovaných psov zníži poplatok za psa o 30 % počas 3 rokov. Čipovanie pritom hradí v plnej výške samospráva, pre chovateľov je teda bezplatné. Zavedenie čipu odstraňuje známe nevýhody doteraz používaných spôsobov označovania - bolestivého a po čase nečitateľného tetovania a označenia na obojku, ktorý sa môže ľahko stratiť, resp. môže prísť k zámene známky.

V súvislosti s realizáciou programu čipovania bolo zriadené aplikačné pracovisko, kde veterinárny lekár aplikuje čipy uhrádzané samosprávou na základe zmluvy. Podmienkou na očipovanie je predloženie dokladu o evidencii psa na Miestnom úrade Ružinov. V prípade, že o zavedenie čipu požiada chovateľ obyvateľ Ružinova, ktorého pes nie je zatiaľ v evidencii MÚ, zmluvný veterinár ho oboznámi s touto podmienkou čipovania a postupom, ako sa prihlásiť do evidencie. Mesačný súhrn očipovaných zvierat budú poskytovať referátu poplatkov, ktorý zaeviduje túto skutočnosť a nasledujúce tri roky bude vyrubovať týmto chovateľom znížený poplatok o 30%.

(lau)

Páčil sa vám článok?