Začal platiť zákon o slobode informácií

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. januára 2001 sú aj bratislavské mestské časti a mesto Bratislava povinní sprístupniť verejnosti informácie na základe zákona Národnej rady SR č. 211 o slobodnom prístupe k informáciám zo 17. mája 2000.

Ako nás napríklad informovali na miestnom úrade Bratislava - Staré Mesto, žiadosť o sprístupnenie informácie, ktorú má k dispozícii samospráva mestskej časti Staré Mesto, je možné podať písomne na adresu Miestny úrad Bratislava - Staré Mesto, Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava, faxom na č. 5292 0003, elektronickou poštou na adresu hovorca@town.sk alebo osobne na predpísanom tlačive v podateľni miestneho úradu. Centrálnu evidenciu všetkých žiadostí podaných v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám vedie sekretariát prednostu úradu.

Obmedzenia prístupu k informáciám uvádza spomínaný zákon najmä v § 8 (ochrana utajovaných skutočností), § 9 (ochrana osobnosti a osobných údajov) a § 10 (ochrana obchodného tajomstva). Základné informácie o spôsobe svojho zriadenia, právomociach, kompetenciách a organizačnej štruktúre už zverejnila mestská časť Staré Mesto na svojich úradných tabuliach. Tie takisto obsahujú informácie o mieste, čase a spôsobe, akým možno v Starom Meste získavať informácie.

V priebehu januára sprístupní Staré Mesto svoju novú internetovú stránku, ktorá bude obsahovať kompletný informačný servis samosprávy vrátane programu zasadnutí miestneho zastupiteľstva, všetkých prijatých uznesení od roku 1991, plných textov všeobecne záväzných nariadení, ako aj kontaktov na poslancov, zásad hospodárenia s majetkom, koncepcie rozvoja mestskej časti a štatútov mimorozpočtových fondov. Na jar by malo tiež na úrade pribudnúť zrekonštruované pracovisko s voľným počítačovým prístupom ku všetkým informáciám sprístupneným na oficiálnej webstránke Starého Mesta.

(miv)

Páčil sa vám článok?