Starostka Starého Mesta medzi najhoršími

4.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Spustenie živého vysielania z rokovaní trnavského mestského zastupiteľstva na internete je najvyššie oceneným opatrením samosprávy v prvom štvrťroku 2011. Medzi najhoršími je napríklad aj rekordný plat starostky bratislavského Starého Mesta Tatiany Rosovej.

Zhodnotilo ho Centrum pre hospodársky rozvoj (CPHR), ktoré prináša názor odbornej verejnosti na dôležité opatrenia, ovplyvňujúce kvalitu života občanov v jednotlivých regiónoch Slovenska.

Trnavské vysielanie na internete umožňuje podľa zverejnených výsledkov priamu kontrolu verejnosti nad prácou zastupiteľstva, čo v kombinácii s ostatnými opatreniami zvyšuje transparentnosť v činnosti trnavskej samosprávy. Trnava získala v hodnotení 170 z 300 možných bodov. V poradí druhý Prešov má 158 bodov za zverejnenie digitálnej mapy mesta na internete a tretí Prešovský samosprávny kraj 95 bodov za to, že podporí rómskych stredoškolákov motivačným štipendiom. Na štvrtom mieste skončil s 94 bodmi Liptovský  Mikuláš za zorganizovanie ankety o šetrení.

Do mínusu sa v prvom kvartáli tohto roku dostal nový primátor Banskej Bystrice, ktorý vymenoval za prednostu mestského úradu svojho volebného sponzora (mínus 30 bodov). Poznatok, že platy niektorých starostov a primátorov sú vyššie ako má premiérka si vyslúžil hodnotenie mínus 107 bodov. Ide o to, že starostovia mestských častí Staré Mesto v Bratislave a Košiciach sa stali platovými rekordérmi medzi komunálnymi funkcionármi. Predbehli nielen starostov ostatných mestských častí, ale dokonca aj predsedníčku vlády SR. Tretím do partie komunálnych platových rekordérov je primátor Nitry. Na vec ale panuje rozdielny pohľad. Za to, že starostovi Starej Lesnej navrhla udeľovať pravidelnú mesačnú odmenu vo výške 30 percent zo základného platu jeho vlastná manželka, poslankyňa miestneho zastupiteľstva, udelilo CPHR hodnotenie mínus 124 bodov.

Najhoršie, mínus 139 bodmi je za obdobie január až marec 2011 hodnotená samospráva Považskej Bystrice. Tam poslanci rozhodli, že rokovania komisií môžu byť neverejné a budú o tom rozhodovať členovia komisie hlasovaním. Pritom vďaka prítomnosti regionálnych médií na zasadnutiach komisií sa v minulosti mohli občania dozvedieť o niektorých zámeroch a mali lepší prehľad o tom, čo sa pripravuje.

Partnerom projektu Hodnotenie samosprávnych opatrení je Združenie miest a obcí SR, realizovaný je vďaka podpore spoločností Colliers International, spol. s r.o., Municipalia, a.s. a Slovnaft, a.s.

(TASR)


Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Páčil sa vám článok?