Nové Mesto chce získať Polikliniku Tehelná

2.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Nové Mesto má záujem o získanie stopercentného majetkového podielu v Poliklinike Tehelná, a.s. Rokovaním o prevode majetku kliniky s Fondom národného majetku (FNM) poverila starostu Rudolfa Kusého v utorok miestna rada.

Starosta Kusý zostavil expertný manažérsky tím, ktorý sa bude zaoberať prípravou projektu. Ambíciou Nového Mesta je získať majetok polikliniky bezodplatne a transformovať ju na moderné centrum poskytovania štandardnej aj nadštandardnej zdravotnej starostlivosti. Zároveň by v nej mali sústrediť sociálne služby nielen pre obyvateľov mestskej časti Nové Mesto.

„Poliklinika na Tehelnej má potenciál stať sa jedným z hlavných zdravotníckych uzlov v celom širšom centre Bratislavy. Sme presvedčení, že zabezpečiť najvyššiu možnú kvalitu služieb, ktorá zostane dostupná pre všetkých pacientov, dokáže najefektívnejšie práve mestská časť," povedal starosta Rudolf Kusý.

Ak sa s FNM dohodnú, mestská časť zaplatí dlh polikliniky, ktorý je v súčasnosti 0,5 milióna eur. Transformácia polikliniky na moderné centrum zdravotnej starostlivosti si bude vyžadovať ďalšie investície do rekonštrukcie, rozšírenia a modernizácie súčasných kapacít kliniky. Starosta v priestoroch polikliniky plánuje aj vytvorenie denného stacionára pre seniorov, poskytovanie služieb hospicu, ale aj udržanie nájomného pre ambulancie na súčasnej úrovni. Tak samospráva dokáže zachovať a rozšíriť súčasné portfólio špecializovaných ambulancií vrátane ORL, stomatológie, gynekológie, chirurgie či moderných diagnostických centier. Presúvanie miestneho zdravotníctva do správy lokálnych autorít je frekventovaným celoeurópskym trendom.

FNM uvažoval v minulosti o troch možných variantoch, ako by sa mohol riešiť problém zadlženej polikliniky na Tehelnej. Prvou z možností bol bezodplatný prevod majetku na vyšší územný celok, ten už niekoľkokrát deklaroval záujem o budovu. Druhým variantom bolo, že by vláda udelila výnimku a v spoločnosti sa mohlo zvýšiť základné imanie. Tým by sa odstránil dlh a spoločnosť by sa stala fungujúcou. Podľa tretieho variantu by sa predal majetok nepotrebný k výkonu zdravotníckej činnosti. Tým by sa mohol dlh vynulovať. V júni 2007 sa FNM rozhodol vymeniť vedenie polikliniky, ktoré bolo podľa jeho vtedajšej hovorkyne Tatiany Lesajovej len krízovým manažmentom, ktorý mal zachrániť polikliniku pred exekúciou.

(sita)

Páčil sa vám článok?