Kauza bytový podnik opäť na prokuratúre

28.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Niektorí poslanci Miestneho zastupiteľstva v Dúbravke sa na prokuratúre znovu chystajú napadnúť netransparentný predaj bytového podniku. Prvým podaním sa okresná prokuratúra odmietla zaoberať.

Časť bytového podniku previedli miestni poslanci po predložení návrhu starostom Jánom Sandtnerom ešte koncom roku 2008 vtedajšiemu kolegovi v zastupiteľstve, poslancovi za Smer-SD Oliverovi Mikšíkovi. Druhý podiel získala ďalšia súkromná osoba. Niektorí poslanci preto podali podnet na okresnú prokuratúru, ktorá však ich argumenty neakceptovala. Obec pritom podľa ustanovenia zákona 138/91 Zb. o majetku obcí musí prevod svojho majetku robiť na základe obchodnej verejnej súťaže, ktorá sa v tomto prípade neuskutočnila. Obec navyše nesmie previesť svoj majetok priamym predajom na fyzickú osobu - poslancovi obecného zastupiteľstva. Oliver Mikšík však v tom čase bol poslancom, mandátu sa vzdal neskôr. Mestská časť predala podnik za cca 83-tisíc eur.

Niektorí dúbravskí miestni poslanci pripomínajú, že po prevode obchodného podielu starosta Dúbravky Ján Sandtner uzavrel v mene mestskej časti zmluvu s novým vedením bytového podniku, na ktorej základe mestská časť odpustila bytovému podniku dlh. Išlo o viac ako 66-tisíc eur. Zmluvu schválili aj poslanci miestneho zastupiteľstva.

Miestni poslanci, ktorí poukázali na nezákonnosť prevodu, tvrdia, že prokuratúra má protestom právomoc napadnúť uznesenia miestneho zastupiteľstva. Následne, v prípade neurobenia nápravy príslušnou obcou, je prokuratúra jediným oprávneným orgánom na podanie návrhu na súdny prieskum uznesenia. Okresná prokuratúra však podľa poslancov zaujala názor, že predaj vecí patriacich do vlastníctva obce nemôže preskúmavať, keďže nejde o plnenie „úloh verejnej správy".

Vo vzťahu k prevereniu postupu starostu okresná prokuratúra neurobila previerku s odkazom, že ide o oprávnenie a nie povinnosť prokuratúry. V tejto súvislosti podajú niektorí dúbravskí miestni poslanci opakovaný podnet na krajskú prokuratúru. V odmietnutom podaní poslancov je zaujímavé, že Okresná prokuratúra Bratislava 4 posúdila konanie poslancov v prípade prijatého uznesenia o prevode majetku a odpustení dlhu ako kolektívne rozhodnutie orgánu územnej samosprávy. Preto „nebola vec vyťažená na trestný úsek činnosti."

(rob)
Páčil sa vám článok?