Podľa poslancov je štadión neužitočný

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na štadióne Artmedie v Petržalke sa začal pravdepodobne jeden z posledných ročníkov futbalovej ligy, lebo miestni poslanci odobrili štúdiu, ktorá navrhuje zmeniť účel využitia tohto priestoru na obytno-administratívnu zónu.

Petržalka, ktorú bežne označujú za tretie najväčšie mesto na Slovensku a ktorá mala futbalovú ligu už celé desaťročia, tak príde o jediný štadión, kde by sa mohla liga prípadne hrať. Túto možnosť nezachránili ani poslanci, ktorí tvrdili, že existenciu špičkového futbalu v Petržalke možno reálne predpokladať vzhľadom na veľkosť komunity. Po zániku radu športovísk v priestoroch dnešnej betonárky, ktoré padli za obeť predstavám komunistických architektov, teraz ich nástupcovia pripravujú zánik posledného tréningového ihriska - Polygraf - i ligového štadiónu na oboch stranách estakády Jantárová. Petržalke zostanú na športovanie len školské dvory. Na mieste futbalového trávnika bude 35-poschodový vežiak. Hlasom volajúceho na púšti bola tiež ekologická argumentácia, že Sad Janka Kráľa môže doslova udusiť hradba vežiakov.

Chceli sme verejnosť presne informovať, ako o osude štadiónu Artmedie hlasovali jednotliví poslanci, tlačový tajomník mestskej časti Marek Papajčík nám však odpovedal: „Žiaľ, menovité hlasovanie nemáme, pretože na to nemáme technické zariadenie. V niektorých prípadoch sa poslanci môžu dohodnúť na menovitom hlasovaní (napríklad tak robia, keď sa hlasuje o predaji pozemkov), ale tentoraz tak nebolo...“

Napriek tomu môžeme pripomenúť niektoré vystúpenia z diskusie. Napríklad Anna Dyttertová (KDH) sa vyjadrila, že zachovanie účelu využitia areálu nie je agendou zelených, ale potrebou Petržalčanov, Eduard Filo (SDKÚ-DS) upozornil na dokončenie likvidácie petržalských športovísk a Stanislav Fiala (KDH) zopakoval argumenty o možnom ohrození Sadu J. Kráľa. Juraj Plechlo (nezávislý, pôvodne ANO) naopak použil neprimerané porovnanie petržalských a newyorských rozmerov argumentáciou o vežiakoch pri Central Parku, bez ohľadu na to, že newyorský Central Park od vežiakov oddeľuje avenue taká široká, ako je celý sad. Jeho argumentáciu však podporila aj námestníčka primátora Tatiana Mikušová. Za likvidáciu ligového štadióna sa okrem iných postavili aj Eugen Lexmann (KDH) a Michal Baranovič (SDKÚ-DS), aj úradujúca zástupkyňa Viera Kimerlingová (KDH). Za výstavbu je aj poslanec Oliver Kríž (KDH), podľa neho totiž štadión Artmedie nemá pre mestskú časť žiadny úžitok. Poslanci sa napokon uspokojili s tým, že podmienili aktivity budúceho investora na ploche 45-tisíc štvorcových metrov doteraz vyčlenených na šport poskytnutím desiatich miliónov korún na výstavbu a obnovu športovísk v mestskej časti.

Páčil sa vám článok?