Bratislava smúti za mestským poslancom J. Langošom

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa, poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva a bývalý federálny minister vnútra Ján Langoš minulý štvrtok tragicky zahynul pri dopravnej nehode.

Tragédia sa stala medzi obcami Turňa nad Bodvou a Drienovec v okrese Košice - okolie, keď 56-ročný vodič multikáry z Moldavy nad Bodvou pri vychádzaní na hlavnú cestu nedal prednosť 59-ročnému Jánovi Langošovi jazdiacemu na Škode Octavia. Ján Langoš bol na mieste mŕtvy. Vodiča, ktorý nehodu spôsobil, previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice.

Na znak smútku za stratou poslanca bratislavského mestského zastupiteľstva Jána Langoša je na Primaciálnom paláci vyvesená smútočná čierna zástava. „S hlbokým zármutkom som prijal informáciu o smrti poslanca mestského zastupiteľstva Jána Langoša, ktorý bol mne osobne veľmi blízkym človekom,” uviedol primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. „V osobe Jána Langoša stráca mestské zastupiteľstvo predsedu komisie na ochranu verejného poriadku, ktorý svojou prácou výrazne prispel ku kreovaniu mestskej polície, bol jedným z tvorcov zákona o obecných políciách a konštruktívnymi návrhmi vo funkcii poslanca mestského zastupiteľstva ovplyvňoval skvalitňovanie práce mestskej polície. Je mi úprimne ľúto, že mu nemôžem odovzdať kyticu kvetov s pozdravom k 60. narodeninám, ktorých by sa Ján Langoš dožil 2. augusta tohto roku.“

Primátor Bratislavy podľa zákona zvolá mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva na štvrtok 29. júna, keď sa hlavné mesto oficiálne rozlúči so zosnulým poslancom Jánom Langošom. Mestské zastupiteľstvo vyhlási nastúpenie náhradníka na uprázdnený mandát, ktorý musí byť z rovnakého volebného okrsku a ktorý zloží sľub poslanca.

Ján Langoš sa narodil 2. augusta 1946 v Banskej Bystrici. Do roku 1989 pracoval v Ústave technickej kybernetiky Slovenskej akadémie vied v Bratislave ako experimentálny fyzik. Podieľal sa na vydávaní časopisov Kontakt, Altamira a spolu s Jánom Čarnogurským vydával politický mesačník Bratislavské listy. V roku 1990 bol podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia a v rokoch 1990-92 federálnym ministrom vnútra. V rokoch 1994-2002 bol poslancom NR SR. Predsedom Demokratickej strany bol v rokoch 1995-2000. Od mája 2003 bol predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa. Od roku 2002 bol poslancom a predsedom Komisie pre verejný poriadok bratislavského mestského zastupiteľstva za DS.

Páčil sa vám článok?