V Bratislavskom kraji sú voľby pokojné

14.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislavskom kraji sú dnešné regionálne voľby zatiaľ pokojné, ale s veľmi nízkou účasťou. Ako pre agentúru SITA uviedol zapisovateľ krajskej volebnej komisie Matúš Šaray, účasť sa vo volebných miestnostiach pohybuje okolo päť až desať percent.

"Akurát na jednej škole v Podunajských Biskupiciach hlásia 12 percent," povedal Šaray. Volebné komisie nezaznamenali zatiaľ žiadne problémy či výtržnosti. Na otázku, či sa neobjavili prípady "kupovania hlasov", odpovedal Šaray záporne.

Zároveň potvrdil, že občania nahlásili niekoľko podnetov v súvislosti s voľbami. Prekážalo im napríklad to, že pred niektorými volebnými miestnosťami boli plagáty niektorých kandidátov. Komisie však podľa Šaraya nemôžu podnety riešiť, môžu ich len zaznamenať, prípadne skonštatovať porušenie. Podľa neho sa to týka všetkých komisií. Zákon o voľbách takéto veci podľa Šaraya "prakticky" nerieši. Ex post to môže podľa Šaraya riešiť Ústavný súd SR, ak dotyčný podá žalobu.

Obyvatelia Bratislavského samosprávneho kraja si dnes volia predsedu kraja a 44 regionálnych poslancov v 18 volebných obvodoch. V 73 mestách a obciach Bratislavského kraja žije viac ako 609-tisíc obyvateľov, z ktorých môžu voliť tí, ktorí dovŕšili 18 rokov a majú trvalý pobyt na Slovensku. Volia v 435 okrskoch, z toho 393 je v Bratislave, 12 v Malackách, 17 v Pezinku a 13 v Senci. O post predsedu sa uchádza 11 kandidátov. O 44 poslaneckých kresiel sa uchádza 434 kandidátov, z toho 24 je nezávislých, ostatní kandidujú za politické strany či koalície.

V Petržalke prišli voliť aj traja bezdomovci

V bratislavskej Petržalke odovzdali svoj hlas v dnešných regionálnych voľbách aj traja bezdomovci. V najväčšej bratislavskej mestskej časti ich je nahlásených 476 a voliť môžu tradične v okrsku č. 39 na Základnej škole Dudova. Podľa petržalského hovorcu Ľubomíra Andrassyho je však účasť na voľbách stále veľmi nízka, aj keď sa počet voličov popoludní mierne zvýšil. "Každú hodinu príde do volebných miestností približne desať voličov," povedal pre agentúru SITA Andrassy. K volebným urnám si doteraz našlo cestu okolo šesť percent voličov. Právo voliť využíva podľa hovorcu skôr stredná generácia, menej prichádzajú starší občania či mladí.

Priebeh volieb je zatiaľ pokojný. Občania sa však podľa Andrassyho často sťažujú na malé písmená na listinách. "Najmä na listine s poslancami je podľa nich veľmi veľa bieleho miesta a mená kandidátov sú natlačené," vysvetlil Andrassy. Niektorí z občanov majú na nízku účasť aj vysvetlenie. Podľa nich bola predvolebná kampaň nezáživná, kandidáti vo svojom programe neprinášajú nič nové a o kraji je údajne počuť len v čase volieb, inak za celé štyri roky takmer vôbec.

Volebné komisie žiadne problémy v súvislosti s voľbami nezaznamenali. Podľa Andrassyho bolo jediným problémom kúrenie v bývalej základnej škole na ulici M. C. Sklodowskej. "Haprovalo kúrenie, priebeh volieb to ale nijako neovplyvnilo," doplnil Andrassy. Počas dnešných volieb sa využili prenosné volebné urny aj v Domove dôchodcov na Rusovskej ceste a Dome tretieho veku na Poloreckého. Nevolí sa v nemocnici na Antolskej, kde nie sú v súčasnosti hospitalizovaní pacienti s trvalým pobytom v Petržalke.

V Petržalke sa volí v 103 volebných okrskoch. Volebné právo dnes môže využiť 104 786 oprávnených voličov s trvalým pobytom v mestskej časti, z čoho je 1 235 občanov cudzej štátnej príslušnosti s trvalým pobytom v Petržalke. Prvýkrát môže voliť 4 938 mladých ľudí.

V Karlovej Vsi volia najmä starší občania

Dnešné regionálne voľby zaujali v bratislavskej Karlovej Vsi zatiaľ najmä starších občanov. Okrskové volebné komisie však stále hlásia veľmi nízku účasť voličov. "Doobeda prišlo u nás voliť okolo desať percent voličov," povedal pre agentúru SITA Juraj Darmo, predseda okrskovej komisie na Základnej škole a Gymnáziu Tilgnerova. Podobná situácia je napríklad aj vo volebných okrskoch na Základnej umeleckej škole Jozefa Kresánka na Karloveskej ulici. Doteraz prišlo voliť okolo 60 až 70 ľudí, väčšinou sú to starší občania.

Oslovení starší voliči, ktorí si našli cestu do volebných miestností, sa zhodujú, že predseda kraja by mal byť "korektný, neovplyvniteľný a mal by myslieť skôr na občanov ako na seba. Podľa mnohých by mal mať predovšetkým vysokoškolské vzdelanie a mal by to byť ekonóm. Mladých voličov je podľa komisií veľmi málo, prvovoličov doobeda takmer nezaznamenali. Účasť by sa podľa nich aspoň čiastočne mohla zvýšiť poobede alebo podvečer.

Priebeh volieb je zatiaľ pokojný, žiadne problémy ani výtržnosti volebné komisie zatiaľ nezaznamenali. Občania zväčša problém s volením nemajú, na pomoc sa takmer nepýtajú. "My ich automaticky informujeme, koľkých poslancov majú voliť," povedal Darmo. Podľa neho si však občania potrebné informácie prečítajú na nástenke pri vchode do budovy alebo pri dverách jednotlivých volebných miestností. Na otázku, či sa objavili prípady "kupovania" hlasov, odpovedali komisie záporne.

(sita)

Páčil sa vám článok?