V Karlovej Vsi sa údajne opäť porušoval zákon

15.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Karlovej Vsi boli porušené zásady hospodárenia s majetkom, konštatuje to v správe miestna kontrolórka Janka Mahďáková. Stalo sa to pri prenájme piatich obecných bytov.

Pri kontrole nakladania s obecnými bytmi prišla k záveru, že pri uzatváraní piatich nájomných zmlúv v tomto roku boli porušené platné Zásady hospodárenia s majetkom hlavného mesta zvereným do správy mestskej časti a s majetkom vo vlastníctve mestskej časti Karlova Ves. Nájomné zmluvy sa totiž nedostali na rokovanie poslancov. V zásadách mestskej časti sa pritom uvádza, že schvaľovanie, predlžovanie a vypovedanie zmlúv podlieha schvaľovaniu zastupiteľstvom.

Kontrolórka zároveň upozornila na to, že nájomníci si neplnili svoje povinnosti a nájomné a ďalšie poplatky uhradili až po jej výzve. V jednom prípade nájomník nezaplatil doteraz. "Prekvapilo ma, že predkladáme úsporné opatrenia v rôznych dôležitých oblastiach a na druhej strane nevynakladáme dostatočnú energiu a nasadenie na to, aby sme peniaze získavali tam, kde môžeme," povedala Mahďáková.

Miestny úrad sa obvineniam bráni, podľa prednostu Alberta Liptovského nebol porušený žiadny zákon. Odvolával sa na rady právnikov, platný štatút mesta či iné právne predpisy. Odmietol tiež tvrdenia, že poslancom boli odoprené informácie, na ktoré mali podľa zákona právo. Uzatvorenie nájomných zmlúv na dobu určitú bez vedomia zastupiteľstva nepovažuje za protizákonné konanie. "Nie je čo skrývať, nebolo treba nič tajiť," povedal pre médiá. Uhradenie zákonných platieb až po výzve označil za "náhodu."

Poslanci boli taktiež nespokojní s novými nájomníkmi bytov. "Je poradná komisia, ktorú som zostavila," odpovedala starostka Iveta Hanulíková na otázku poslancov, kto a podľa akých kritérií vyberal nájomníkov. Poslancom prekážalo, že jej členom nie je nikto z poslaneckých radov. Či sa situácia zmení v budúcnosti, nie je jasné. Podľa prednostu môže o nových členoch komisie rozhodnúť len starostka.

Poslancov zaujímalo, prečo úrad prenajal byty, keď ešte neboli doriešené pohľadávky bývalých vlastníkov a prečo napríklad neboli dané do dražby ako to robia iné mestské časti. Získať peniaze späť súdnou cestou bude totiž podľa kontrolórky problém, s najväčšou pravdepodobnosťou budú nevymožiteľné na základe aktuálnej situácie či zdravotného stavu bývalých nájomníkov. Vedenie miestneho úradu sa k celej veci nechcelo bližšie vyjadrovať, počká si na právnu analýzu. "Materiál sme dostali pred dvoma dňami. Nemal som naň čas, robil som na rozpočte a necítil som ani potrebu," zhrnul prednosta. Poslanci si preto od starostky vyžiadali všetky ňou podpísané nájomné zmluvy a navrhujú vypovedať tie zmluvy, kde nájomníci porušili podmienky zmluvy. Celú vec by mala na základe poslaneckého návrhu prešetriť aj prokuratúra.

Poslanci sa mali zaoberať aj návrhom úpravy rozpočtu, prednosta ho však stiahol. Rokovať o ňom totiž neodporučila ani jedna z komisií.

(sita)

Páčil sa vám článok?