Blížia sa voľby nového starostu Petržalky - aké zmeny ponúkajú jednotliví kandidáti

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už na budúci týždeň, v sobotu 13. mája, si budú Petržalčania v doplňovacích voľbách voliť starostu na krátke šesťmesačné funkčné obdobie. Nebývalo vysoký počet kandidátov sme oslovili s tým, aby krátko predstavili, na čo si za šesť mesiacov trúfnu.

Miloš ČERNÁK (SNS)

Budem sa usilovať o základné školy na úrovni 21. storočia a upravím miestne dane v prospech menších podnikateľov, budem sa usilovať o lepšie a ľudskejšie služby úradov verejnosti, obnovím ihriská pre verejnosť, ktoré zničili ešte komunisti, dobudujem cyklotrasy a postarám sa o ich bezpečnosť. Treba oživiť a dotvoriť brehy Draždiaka aj Dunaja a okolie stanice a ochrániť Sad Janka Kráľa. Petržalka potrebuje slušný hotel, viac robiť pre seniorov a zriadiť nový cintorín.

Peter DUBOVAN (nezávislý)

Problematiku miestnej samosprávy dobre poznám zo skúseností poslanca mesta Bratislavy a súčasne aj mestskej časti Petržalka v rokoch 1990 až 1998 i z postu riaditeľa petržalského úradu práce v rokoch 1995 - 2000. V prípade volebného úspechu sa chcem zamerať hlavne na kontrolu a sprehľadnenie platieb za dodávku tepla a teplej vody a súčasne na ochranu športových areálov a objektov slúžiacich pohybovej aktivite, ako aj verejnej a rekreačnej zelene.

David DVOŘÁK (Občianski liberáli)

Chcem sa sústrediť najmä na bezpečnosť, podporu škôl a obnovu bytového fondu. V oblasti bezpečnosti chcem nielen posilniť kamerový systém, ale angažovať občanov na nej aj zavedením a využívaním inštitútu dobrovoľného spolupracovníka mestskej polície. Plánujem tiež vytvárať školám podmienky na získavanie financií z vlastných podnikateľských aktivít a problémy bytového fondu riešiť včasným naštartovaním tvorby ucelenej stratégie jeho obnovy.

Milan FTÁČNIK (Smer-SD, HZD)

Kladiem veľký dôraz na komunikáciu, preto ako prvé by som otvoril úrad miestnej časti pre občanov, aby mohli osobne, písomne alebo elektronicky podávať svoje návrhy, otázky a pripomienky. Vytvoril by som skupiny, ktoré by spracovávali podnety k mojim piatim prioritám: bývanie, doprava, školstvo, športovanie a bezpečnejšia, sociálnejšia a modernejšia Petržalka a s ich pomocou by som na každý podnet reagoval, a najlepšie návrhy zverejnil na stránke Petržalky.

Mário JURÍK (KSS)

Chcem zastaviť zaberanie parkov a zelene pre ďalšiu výstavbu. Podporím školy pri otváraní záujmových krúžkov na využitie voľného času detí a mládeže. Zasadím sa za obnovu starých a budovanie nových detských a dopravných ihrísk. Budem podporovať rekonštrukciu a zatepľovanie bytových domov a tiež rozvoj malého a stredného podnikania s cieľom zvyšovať počet pracovných miest v Petržalke.

Ján KOTUĽA (KDH, OKS)

V krátkom funkčnom období, aké bude mať starosta zvolený v májových voľbách, nie je veľa priestoru na veľké a viditeľné projekty. Sľubovať ich by bolo nečestné. Rozhodne by som však, pretože sa bude blížiť letná sezóna, dozrel na stav a prevádzku vytypovaných ihrísk, dbal by som o perfektný denný život Petržalky. A súčasne by som v rámci prípravy na dlhodobejšie projekty otvoril v spolupráci s primátorom otázku ekologizácie dopravy v Petržalke.

Peter MAJCHRÁK (nezávislý)

Zlé obytné prostredie Petržalky sa týka všetkých, preto Petržalčanom ponúkam predovšetkým to, čo pre nich nemôže urobiť žiaden iný z kandidátov na starostu. Ako skúsený architekt a urbanista odstránim stavebnú anarchiu i súvisiacu prebiehajúcu devastáciu Petržalky a založím urbanisticko-architektonickú koncepciu dotvorenia Petržalky tak, aby sa mohla konečne plnohodnotne dobudovávať vo všetkých svojich funkčných zložkách.

Peter MATÚŠKA (nezávislý)

Mojou prioritou je efektívne prelinkovanie autobusov MHD. Posledné prelinkovanie MHD spôsobilo chaos a zníženie dopravnej obslužnosti. Za ďalšiu prioritu považujem projekt Internet zdarma pre Petržalku. Určite sa budem snažiť zabezpečiť dôstojnejší a aktívny život seniorov. Plánujem zriadiť bezplatnú ekonomicko-právnu poradňu pre nich a zabezpečiť vyššiu podporu z rozpočtu pre aktivity tejto skupiny občanov.

Pavel MICHALÍK (VPRED)

Môj program sa zameriava na malé dôležité veci, ktoré nás dennodenne trápia, a dokázali by dať Petržalke novú tvár. Chcem sa preto sústrediť na to, čo možno vyriešiť aj za šesť mesiacov: Predovšetkým vyčistiť Chorvátske rameno, aby sa zmenilo na zelené centrum na oddych a prechádzky. Zameriam sa na riešenie vzťahov medzi ľuďmi a psami, čo znamená viac voľných výbehov, aj prísnejšie postihy pre nezodpovedných majiteľov. Pripravím zodpovedný rozpočet na rok 2007.

Jaroslav POKORNÝ (Prosperita Slovenska)

Preverím sťažnosti Petržalčanov za posledný rok. Na základe prieskumu požiadaviek presadím také trasy MHD v Petržalke, aby vyhovovali všetkým Petržalčanom. Budem sa usilovať o zdravú, čistú a prosperujúcu Petržalku. Preto naštartujem projekty podporujúce pocit spolupatričnosti, komunikáciu, lokálpatriotizmus a odhodlanie nepoddať sa. Dávam verejný prísľub, že rozdiel medzi mojím terajším platom a platom starostu venujem na zlepšenie životného prostredia.

Ladislav SNOPKO (SDKÚ-DS, SZS)

Moje rozhodnutie kandidovať za starostu nie je krátkodobé. V čase do riadnych komunálnych volieb založím Petržalský okrášľovací fond na sadenie stromov a budovanie parkov v Petržalke. Zasadím sa o prelinkovanie MHD tak, aby vyhovovalo Petržalčanom. Zreorganizujem úrad a založím „centrum prvého kontaktu“, aby po úrade neobiehal občan, ale dokument. Spolu s poslancami pripravím funkčný rozpočet na rok 2007 a víziu ďalšieho rozvoja Petržalky...

Páčil sa vám článok?