Riešenie budúcnosti PKO poslanci odložili na júl

28.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Kauza riešenia budúcnosti Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave sa ani po dnešnom zasadnutí bratislavského mestského zastupiteľstva nikam neposunula. Diskusia na túto tému sa presunula na júlové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Poslanecký zbor dnes dostal len právnu analýzu, ktorú si nechalo vypracovať hlavné mesto po aprílovom uznesení v súvislosti s PKO.

Mestský parlament vtedy zaviazal primátora Andreja Ďurkovského, aby požiadal staromestský stavebný úrad o zrušenie búracieho povolenia pre PKO. Urobiť tak mal s okamžitou platnosťou. Zároveň ho poverili, aby urobil všetky potrebné kroky k vypovedaniu zmluvy o spolupráci medzi mestom a investorom z júna 2006. Dôvodom tohto rozhodnutia je porušenie ustanovení zmluvy o súčinnosti zmluvných strán a neohlásené začatie búracích prác.

Riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová to odôvodnila tým, že predmetnú právnu analýzu dostalo vedenie mesta v stredu a dnes ju predložili poslancom. To znamená, že poslanci nemali dostatok času, aby sa s materiálom oboznámili.

Do júlového zastupiteľstva by mal primátor taktiež predložiť návrhy na riešenie otázky PKO. Zároveň má preveriť využitie zákona o štátnej pomoci a či je možné odstúpiť od predmetných zmlúv. Témou diskusie by mala byť aj známa finančná ponuka zo strany majiteľa pozemkov pod PKO - investorskej spoločnosti Henbury Development, s.r.o.

Podľa analýzy nie je možné vypovedať zmluvu o spolupráci. Odstúpenie od zmluvy by mohlo pre mesto znamenať údajne niekoľko problémov. Investor by si napríklad mohol nárokovať vrátenie časti kúpnej ceny či náhradu vzniknutej škody. Podľa poslanca Jozefa Augustína je kauza PKO politickou agendou.

"PKO sme predávali vtedy, keď po ňom ani pes neštekol. Je to politická agenda na zviditeľnenie sa," myslí si Augustín. Podľa neho by sa mali zaujímať aj o iné dôležité veci, napríklad o štadión v Petržalke či lokalitu Matadorky. O politickom podtóne kauzy je presvedčený aj primátor. Zároveň opätovne zdôraznil, že keby nebolo mesta, PKO by už dávno zbúrali.

"Preberali sme ho mŕtve," konštatoval Ďurkovský. Na margo právnej analýzy skonštatoval, že pred každým dôležitým rozhodnutím sa robia podobné analýzy dosahov jednotlivých krokov a opatrení. Primátor chce totiž podľa svojich vyjadrení konať v zmysle zákona a vyhnúť sa prípadným škodám pre mesto, napríklad súdom.

Reagoval tak na vyjadrenie poslanca Jána Budaja, podľa ktorého tu zlyháva právny systém. Poslanec je presvedčený, že primátor nekonal v zmysle aprílového uznesenia a dal si "iba" vypracovať nejakú právnu analýzu. Podľa riaditeľky magistrátu Anny Pavlovičovej bude v súvislosti s PKO vypracovaná aj ďalšia analýza. Zároveň potvrdila, že naďalej platí zmluva s Henbury Developmet ako aj búracie povolenie pre PKO predĺžené do konca roka 2011.

Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala 14. apríla búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Vlastníkom pozemkov je od leta 2005 táto spoločnosť, ktorá ich prenajímala mestu za symbolických 0,033 € (1 koruna).

Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca tohto roka, odvtedy tieto pozemky využíva mesto bez právneho nároku. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. € v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra. Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. €, čo sa mestu zdalo premrštené.

(sita)

Páčil sa vám článok?