Kandidáti na starostu o AuparkTower

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Desaťmetrová jama, ktorou sa začalo budovanie veže v Auparku, vyvolala vlnu emócií a odporu najmä po informácii, že veža zakryje pohľad na hrad a siluetu Bratislavy a znehodnotí aj druhý symbol mesta - Nový most a UFO.

Oslovili sme kandidátov na funkciu starostu Petržalky s otázkou, čo by v prípade zvolenia v tejto záležitosti urobili. Bývalý zástupca petržalského starostu Ján Kotuľa (KDH) zastáva názor, že bez podrobného preštudovania príslušných materiálov a genézy celej kauzy by bolo nezodpovedné deklarovať nejaké stanovisko. Ak je to však problém, ktorý Petržalku trápi, treba sa ním zaoberať, hovorí.

Ďalší kandidát na petržalského starostu Pavol Michalík (VPRED) je presvedčený, že niečo by sa v tejto veci urobiť dalo a malo, aj keď zatiaľ nepozná podrobnosti a aj keď starosta bude vo funkcii len pol roka, čo ho vystaví značnému časovému stresu.

LadislavSnopko (DS) by vo funkcii starostu určite pozorne vypočul obe strany. Nepozná síce všetky argumenty odporcov veže, ale uvedomuje si, že stavba je legálna. Navyše vidí, že pozdĺž Einsteinovej vznikla nová urbanistická situácia... „Vo svete na takýchto miestach bývajú ochranné valy z administratívnych budov, ktoré chránia obytné zóny za nimi,“ dodal.

Bývalý petržalský starosta Vladimír Bajan k problému uviedol: „Musím poznamenať, že Aupark bol hlavným mestom podporovaný bez ohľadu na stanovisko mestskej časti Petržalka, stavebné povolenie v tom čase ešte vydával štát. Petržalka považovala územie za vhodný priestor na rekreačné aktivity. Nesúhlasil som s tým, aby mesto ďalšie pozemky pod Auparkom predalo, pretože týmto krokom sa zbavujeme akejkoľvek možnosti zasahovať do projektu. Lenže priestory investor získal a získal potom aj stavebné povolenie, pretože stavia v súlade s územným rozhodnutím pôvodne schváleným na magistráte. Treba povedať, že stavba veže je ako druhá etapa súčasťou pôvodného stavebného povolenia, aj keď ju realizátori priestorovo zrejme o čosi posunuli. Teda ide o staré a platné stavebné povolenie, nie o podpis na poslednú chvíľu. Zdá sa mi, že teraz je už ťažké stavbu napadnúť. Javí sa mi to akosi zvláštne.“

Páčil sa vám článok?