O dražbe bytov v Paláci Motešických nerokovali

4.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo nezaradilo na rokovanie návrh na dobrovoľnú dražbu štyroch bytov vo vlastníctve mesta v kultúrnej pamiatke Palác Motešických v lukratívnom centre Bratislavy.

Pred rokovaním o programe mimoriadneho zastupiteľstva vystúpil poslanec za Občiansky klub Valentín Mikuš a uviedol, že v materiále nie sú uvedené ceny týchto bytov podľa súdnoznaleckého posudku.

Jeden byt má rozlohu vyše 466 metrov štvorcových (m2), druhý viac ako 198 m2, tretí vyše 75 m2 a štvrtý viac ako 209 m2. Dva byty sú dlhodobo prázdne a ďalšie dva sú do konca augusta prenajaté mestskému archívu. Vyvolávacia cena za každý byt na dražbe mala byť podľa materiálu určená ako minimálna cena nehnuteľností podľa znaleckého posudku.

Magistrát navrhol dražbu bytov preto, lebo na schôdzi spoluvlastníkov bytov a nebytových priestorov bol väčšinovým vlastníkom bytových a nebytových priestorov odsúhlasený príspevok do fondu opráv vo výške 945 Sk (31,36 eura) za m2 mesačne počas pol roka. Mesto musí za štyri byty mesačne platiť 898.137 Sk (29.812 eur), spolu za šesť mesiacov 5.388.824 Sk (178.876 eur). Po uplynutí šestich mesiacov nie je známe, aká bude výška príspevku do fondu opráv a údržby.

Mesto ako menšinový spoluvlastník v objekte ho nemá možnosť ovplyvňovať, uvádza sa v materiáli pre poslancov. V materiáli, o ktorom sa dnes nerokovalo, bol aj návrh na zrušenie časti uznesenia mestského zastupiteľstva z decembra roku 2003.

Ako v júni informovala TASR pätica obyvateľov bytov v paláci, obávajú sa, že ak nezaplatia zvýšené mesačné odvody do fondu opráv, môžu prísť o strechu nad hlavou. Na platby do fondu opráv je zo zákona záložné právo.

Keďže nesúhlasia s výškou odvodu a s niektorými uzneseniami z aprílovej schôdze vlastníkov, podali 9. mája žalobu na Okresný súd Bratislava I. Žalujú spoločnosť CDC, s.r.o a spol. - to znamená, spolu s firmou ďalších vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktorí prijali rozhodnutia na schôdzi v apríli o zvýšení odvodov do fondu opráv.

(tasr)

Páčil sa vám článok?