Polovica ľudí podozrieva samosprávu

9.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Názory verejnosti na korupciu v miestnej samospráve zisťovala agentúra FOCUS koncom minulého roku, pre spoločnosť Transparency International Slovensko na reprezentatívnej vzorke 1019 obyvateľov nad 18 rokov.

Z prieskumu vplýva, že podľa respondentov majú najväčší vplyv na rozhodovanie starostu, primátora a poslancov miestneho (mestského) zastupiteľstva predovšetkým miestni podnikatelia (38 %), a tiež niektorá z politických strán alebo koalícia politických strán (35 %).

Pri otázke súkromného verzus verejného záujmu starostu (primátora) a poslancov pri rozhodovaní sa približne 38 % opýtaných domnieva, že starosta, primátor a poslanci v ich meste, resp. obci presadzujú pri rozhodovaní verejný záujem.

Rozšírenosť korupcie v miestnej samospráve svojej obce, resp. mesta deklaruje 36 % respondentov, pričom 6 % respondentov korupciu označilo za veľmi rozšírenú a 30 % za dosť rozšírenú. Medzi najčastejšie oblasti, v ktorých dochádza ku korupcii alebo klientelizmu, patrí podľa respondentov najmä oblasť obsadzovania pracovných miest (51 %).

Pokiaľ ide o otázku, kto najčastejšie získava zákazky platené z rozpočtu obce alebo mesta, si viac ako polovica respondentov (51 %) myslí, že zákazky platené z rozpočtu obce, resp. mesta najčastejšie získavajú firmy blízke predstaviteľom obce, resp. mesta.

Viac ako štvrtina respondentov (27 %) uviedla firmy blízke niektorým poslancom. Medzi najrozšírenejšie formy korupčného správania v miestnej samospráve obce či mesta patria podľa respondentov predovšetkým klientelizmus (51 %) a rodinkárstvo (42 %).

Medzi najčastejšími opatreniami na obmedzenie korupcie v miestnej samospráve uvádzajú opýtaní zverejňovanie všetkých informácií o činnosti, aktivitách, rozhodnutiach obce (mesta), vrátane informácií o nakladaní s majetkom a financiami obce či mesta (45 %). Takmer polovica oslovených (46 %) sa k pôsobeniu občianskych aktivistov, ktorí sa snažia o kontrolu samosprávy, vyjadrila pozitívne. Myslia si, že takíto ľudia robia dobrú vec.

(rob)

Páčil sa vám článok?