Bratislavské vodárne už kontroluje samospráva

8.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava ako majoritný akcionár Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ani okolité mestá ako menší akcionári zatiaľ nepredpokladajú predaj akcií súkromnému investorovi.

Mesto Bratislava sa stalo majoritným akcionárom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti 30. apríla, keď od Fondu národného majetku nadobudlo takmer 60 percent akcií. Ako uviedol primátor Andrej Ďurkovský, mesto predložilo návrh zmeny stanov, aby čo najviac vystihovali zmeny v štruktúre akcionárov. Na mimoriadnom valnom zhromaždení 16. septembra návrh neschválili, keď ho nepodporili najmä minoritní akcionári. Na ďalšom valnom zhromaždení 23. októbra boli do dozornej rady schválení noví členovia zastupujúci Bratislavu a nová dozorná rada 30. októbra zvolila nových členov predstavenstva spoločnosti.

Predsedom predstavenstva sa stal Daniel Gemeran, podpredsedom Igor Grošaft. Predstavenstvo vzápätí vykonalo zmeny vo vedení spoločnosti. Generálnym riaditeľom je D. Gemeran, technickým riaditeľom Jaroslav Nema a výrobným riaditeľom Ján Rafajdus. Týmito zmenami si mesto zabezpečilo vplyv v spoločnosti.

Podľa A. Ďurkovského koncom novembra sa uskutočnili rokovania s minoritnými akcionármi (predstavitelia miest Pezinok, Senec, Modra, Holíč a iných), ktorých výsledkom je, že Bratislavská vodárenská spoločnosť naďalej ostane celistvou a v takých hraniciach, v akých bola založená. „Súčasný majetok vodárenských zariadení miest a obcí bude perspektívne vložený do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti,“ uviedol.

To isté platí o ich prevádzke. Pokiaľ ide o investície, bolo dohodnuté, že sa nebudú vyplácť dividendy, ale celý zisk spoločnosti bude vložený do jej ďalšieho rozvoja. Spoločnosť bude investovať vo výške odpisov, aby sa zabezpečilo, že jej majetok sa bude udržiavať a nebude chátrať. Mesto bude mať kontrolu aj nad krátkodobými i dlhodobými investičnými plánmi. Faktom je, že prevádzka vodární v Bratislave je zisková a vidiek je stratový, čiže Bratislava bude v istom zmysle dotovať vidiek s jeho zanedbanou infraštruktúrou.

Podľa D. Gemerana sa spoločnosť s necelými 1200 zamestnancami má postupne stať viac zákaznícky orientovanou a očakáva sa zefektívnenie jej hospodárenia. Musí vytvárať zisk, aby rozvíjala majetok ako celok aj v zaostávajúcich lokalitách. Investície na budúci rok by sa mali pohybovať vo výške okolo 730 miliónov korún z vlastných zdrojov. Pokiaľ ide o ceny vodného a stočného pre domácnosti, podľa D. Gemerana sa budú musieť zvyšovať.

(juh)
Páčil sa vám článok?