Zákaz alkoholu v Petržalke platí naďalej

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

V roku 1997 prijali petržalskí poslanci všeobecne záväzné nariadenie o zákaze požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách v mestskej časti.

Toto VZN malo riešiť problematiku konzumácie alkoholu v okolí predajných stánkov a s tým spojenými sťažnosťami občanov na rušenie nočného pokoja, znečisťovanie prostredia a zníženie bezpečnosti.

Problémy síce úplne nezmizli, ale vytvorili sa podmienky na účinnejšie zabezpečenie poriadku. Obyvatelia z Osuského ulice požiadali poslancov miestneho zastupiteľstva, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a v stánku U Filipa povolili predaj alkoholu. Napriek ich ubezpečeniam, že si sami vlastnými silami dokážu zabezpečiť poriadok, poslanci ich žiadosti nevyhoveli.

Podľa petržalského starostu sa tento problém nedá zúžiť iba na otázku jedného stánku. Ide o principiálne riešenie. Výnimky nie sú možné a úplné zrušenie VZN by spôsobilo návrat k stavu, keď nebolo možné zabrániť osobám pod vplyvom alkoholu, konzumovaného na verejných priestranstvách, konať nežiaduco.

Mestská časť má právo obmedziť alebo zakázať predaj alebo požívanie alkoholu v zariadeniach spoločného stravovania, v potravinách alebo na iných verejne prístupných miestach. Petržalka túto kompetenciu využila prijatím plošného riešenia, pretože akýmkoľvek individuálnym rozhodnutím v prospech alebo neprospech jedného subjektu by boli obmedzené jeho práva.

(brn)
Páčil sa vám článok?