Jana, ktorá žije na Kréte: Pred tým, ako vyjdeme na ulicu, musíme poslať sms-ku s menom, adresou a dôvodom

28.3.2020
Jana po návšteve miestnych potravín

Zdroj: JR

Páčil sa vám článok?

Koronavírus na ostrove takmer nemajú, ale ak sa výrazne zníži počet turistov v letnej sezóne, čakajú miestnych naozaj ťažké časy. Šíriacia sa nákaza už ovplyvnila sviatky Veľkej noci, ktorej oslavy patria medzi gréckymi veriacimi k najvýznamnejším počas celého roka. O situácii sme sa rozprávali so Slovenkou Janou (na foto), ktorá žije v mestečku Agios Nikolaos.

Ako dlho žijete na Kréte?

Na Kréte žijem od roku 2006, kedy som sa sem natrvalo presťahovala.

Ako vyzerá teraz vaša práca, v akej oblasti pracujete?

Pracujem v hoteli v mestečku Agios Nikolaos na východnej Kréte ako front office manažér. Sezóna trvá od začiatku apríla do začiatku novembra. Keby nebolo koronavírusu, už by som pracovala a pripravovala s kolegami hotel na otvorenie. Prvých hostí sme mali mať túto sezónu už začiatkom apríla, presne 3.4.

Kréta patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie, za rok ju navštívi viac ako 5 miliónov turistov. Prvou veľkou stratou, čo sa týka turistov, bude asi obdobie Veľkej noci. Ako to vnímate?

Ešte pred troma týždňami ľudia verili, že Veľkú noc prežijú ako každý rok. Je to najväčší a najdôležitejší sviatok v roku, keďže 98 % ľudí v Grécku sú veriaci. Najmä v našom meste je tento sviatok preslávený. Celé mesto, všetci obyvatelia od bábätok až po tých najstarších sa počas veľkonočnej soboty schádzajú pri jazere, kde sa spáli Judáš v nadživotnej veľkosti. Nikto si momentálne nevie predstaviť, že tento rok bude mesto a kostoly prázdne...

Väčšina ľudí u vás pracuje v oblasti cestovného ruchu, hotelierstve, vlastnia bary, stánky, požičovne, ako im krajina v tomto smere plánuje pomôcť?

Premiér sľúbil finančnú pomoc pre všetkých, ktorí nemôžu pracovať a aj my zamestnanci hotelov dostaneme dve dávky v nezamestnanosti. Čo bude potom, netuším.

Pýtam sa preto, lebo práve letné obdobie, keď je na ostrove sezóna, ľuďom asi finančne pokryje aj obdobie zimy..

To je práve problém. Väčšina hotelov pracuje šesť mesiacov, ja robím seddem. Počas leta si musíme odkladať peniaze na zimu, pretože podpora v nezamestnanosti je nám vyplácaná len tri mesiace, aj to len 360 euro.

Gréci sú vrúcny národ, sú zvyknutí sa často stretávať, popíjať kávu v tavernách a sú postavení pred neobvyklú situáciu izolovať sa. Ako komunikujete s kamarátmi či známymi na ostrove? Dodržiava sa to striktne?

Na Kréte sa to na moje počudovanie dodržiava. Od 24.3. mame zákaz vychádzania. Von môžeme ísť len kvôli práci, nakúpiť v lekárni alebo supermarkete, prípadne vyvenčiť psa alebo zašportovať si v blízkosti domu. Taktiež pohreb a pomoc ľuďom v núdzi je dôvod. Spolu môžu byť vonku najviac dve osoby, a pred tým, ako vyjdeme na ulicu, musíme poslať sms-ku s menom, adresou a dôvodom, prečo opúšťame dom. Viem, že bol problém v Aténach a Tesalonikach, ľudia piknikovali a húfne sa presúvali, preto sa štát rozhodol obmedziť pohyb. A ako komunikujeme? Celý deň som na telefóne s kamarátkami:-)

Zdroj: JR

Jana s kamarátkou v mestečku Agios Nikolaos spred obdobia šírenia korony

Zdroj: JR

​Jana s kolegyňou v práci v minulej sezóne

Zdroj: JR

Prázdna hlavná pešia zóna v mestečku Agios Nikolaos 

Zdroj:

Hlavné námestie mestečka Agios Nikolaos 

Sú u vás zavedené aj nejaké pokuty za nedodržanie?

Pokuta za nedodržanie je 150 euro.

Čo sa týka pevninského Grécka tam je počet nakazených k dnešnému dňu 1 061 ľudí. Na ostrovoch je tých prípadov zatiaľ minimálne. Koľko ich máte vy na Kréte a prečo si myslíte, že je taký výrazný rozdiel v počtoch nakazených na pevnine verzus ostrovy?

Na Kréte máme jedenásť prípadov nakazenia do dnešného dňa. Dvaja ľudia už zomreli. Kréta je ostrov, predsa len sme izolovaní a je mnoho ostrovov, ktoré doteraz nákazu nemajú. Opatrenia boli urobené veľmi skoro, našťastie. Som veľmi rada, že si vláda uvedomila hrozbu a zavrela krajinu skôr, ako to urobili mnohé ďalšie štáty.

Aké prevádzky sú u vás otvorené a a čo je zatvorené?

Otvorené sú supermarkety, pekárne a lekárne, a taktiež sú povolené donášky vareného jedla. Platba musí byť všade bezkontaktná. Stále sú otvorené niektoré novinové stánky a, myslím, že aj banky a pošta.

Aký je u vás systém testovania na ochorenie COVID-19?

To je niečo, o čom sa tu veľmi nehovorí. Každý deň oznámia nové prípady, ale koľko testov vykonajú za deň, neviem.

Odkial čerpáte informácie o stave, opatreniach krajiny. Informuje vás dostatočne vláda, keď neviete napríklad čísla testovaní?

Vláda nás informuje v správach, každý deň sa prihovára premiér a hlavný hygienik. Nikdy som však nepočula, koľko testov sa robí denne. Celkovo ale máme dobrý prehľad, čo sa deje vo svete - najmä v Taliansku, kedže Gréci majú s Talianmi veľmi dobré vzťahy.

Ako to teraz vyzerá v uliciach? Chránia sa obyvatelia rúškom?

Ulice sú prázdne. Chodíme s manželom behať každý večer o desiatej a nestretneme nikoho. Dnes som bola po dlhej dobe v supermarkete. Dnu môže ísť obmedzený počet ľudí, jeden človek na 15 štvorcových metrov. Ja nosím šatku, lebo rúška je nemožné zohnať; viac ľudí rúška nemá, ako má. Ľudia skôr nosia rukavice. Podľa mňa ich však nepoužívajú správne. 

Prečo si rúška nešijete doma, z vlastnej iniciatívy, ako napríklad Slováci?

Celkovo ľudí, ktorých sem-tam stretnem, keď chodím športovať, rúška nemajú. Skôr si tvár zakrývajú šatkou alebo šálom. Ja šiť neviem, a tak, keď idem do obchodu (raz za 10 dní), mám navrstvenú šatku a v nej niekoľko vrstiev servítok. Na šport ju nepoužívam; Kréťania nie sú veľmi športový národ a už vôbec nie o desiatej večer, keď chodíme von s manželom, takže nikoho nestretávame.

Spoveď Ľubice priamo z Talianska: Ako sa žije v európskej krajine najviac zasiahnutej koronavírusom?

Na Taliansko, ktoré je z európskych štátov postihnuté najviac, sa aktuálne valí jedna zlá správa za druhou. Z vírusu sa stala pandémia, nemocnice sú preplnené a veľa pacientov je v ohrození života. V priebehu posledných 24 hodín koronavírusu podľahlo 250 ľudí, nakazených je tam viac ako 21-tisíc ľudí. Svoje dojmy nám opísala Bratislavčanka Ľubka, ktorá dlhodobo žije v regióne Udine na severe Talianska.

Ani politici sa nechránia rúškom?

Nie, politici nenosia rúška.

Aká je vo všeobecnosti nálada medzi vašimi známymi či u ľudí? Majú strach? Boja sa viac o prácu alebo toho, že dostanú vírus?

Nálada nie je dobrá, ľudia sa hlavne boja o zdravie a, samozrejme, o prácu. Všetci sa sťažujú, že celý deň jedia a potom priberajú. My to s manželom riešime tak, že každý deň odšlapeme 5-6 km. Τo nás udržuje v relatívne dobrej nálade. Už teraz sa hovorí, že sezóna začne v najlepšom prípade v júli.

Kedy ste naposledy videli rodinu na Slovensku? Cestujete často na Slovensko alebo skôr slovenská rodina za vami?

Bola som na Vianoce a plánovala som prísť aj v marci. Za dva týždne mali ku mne prísť kamarátky a kamaráti - na Veľkú noc. Rodičia, môj brat a neter chodia každé leto na mesiac. Ako to bude tento rok, netuším a som z toho smutná. 

Ako sa chránia Briti a prečo nenosia rúška? Prezradila nám to farmaceutka Zuzana, ktorá žije v anglickom Bristole

Správanie ľudí vo Veľkej Británii nám na Slovensku dnes v súvislosti s koronavírusom pripadá mimoriadne nezodpovedné. Na rozdiel od nás totiž prakticky vôbec nenosia rúška a nevedno, či ich nečaká situácia podobná Taliansku. Ako sa Angličania teda pozerajú na hrozbu koronavírusu? Prezradila to pre bratislavskenoviny.sk farmaceutka Zuzana, ktorá žije v anglickom Bristole.

KORONAVÍRUS Dominika zo Španielska varuje: Situácia je tu viac ako kritická, Slováci, nepodceňujte to!

Podobne ako Taliansko je koronavírusom v týchto dńoch postihnuté aj Španielsko. Len za včerajší deň v tejto krajine podľahlo ochoreniu Covid-19 až 656 ľudí a ďalších viac ako 7-tisíc ľudí sa chorobou infikovalo v priebehu 24 hodín. O situácii v krajine porozprávala pre portál bratislavskenoviny.sk Slovenka Dominika Piknová (na fotografii) pochádzajúca z malej obce pri Piešťanoch, ktorá žije v San Juan De Alicante na pobreží Stredozemného mora.

​(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie