Spoveď Ľubice priamo z Talianska: Ako sa žije v európskej krajine najviac zasiahnutej koronavírusom?

14.3.2020
0

Zdroj: TASR/AP

Páčil sa vám článok?

Na Taliansko, ktoré je z európskych štátov postihnuté najviac, sa aktuálne valí jedna zlá správa za druhou. Z vírusu sa stala pandémia, nemocnice sú preplnené a veľa pacientov je v ohrození života. V priebehu posledných 24 hodín koronavírusu podľahlo 250 ľudí, nakazených je tam viac ako 21-tisíc ľudí. Svoje dojmy nám opísala Bratislavčanka Ľubka, ktorá dlhodobo žije v regióne Udine na severe Talianska.

Celé Taliansko je od pondelka v tzv. červenej zóne. Mestá sú odrezané od sveta, z krajiny sa prakticky nedá vycestovať, ako to vnímaš ty?

Vnímam to tak, že je to jediná alternatíva, ktorá môže zabrániť šíreniu vírusu aj do iných krajín. Naša generácia nie je zvyknutá na zákazy tohto typu, verím, že v konečnom dôsledku to pomôže prehodnotiť naše priority. Aktuálne sa jednotlivé zákazy týkajú len obdobia dvoch týždňov od 11. marca, keď vláda vydala nový dekrét, ktorý zakazuje voľný pohyb po teritóriu.

Čo to znamená v praxi?

Keď sa chceš pohybovať z jednej mestskej časti do druhej, musíš mať na to dôvod buď pracovný, týkajúci sa zdravia, alebo nevyhnutných povinností (napr. máš starých rodičov a musíš im ísť nakúpiť)... Na tento pohyb potrebuješ autocertifikát (dokument dostupný na stránke ministerstva vnútra), ktorý v prípade kontroly (políciou alebo carabiniermi) predložíš. Môžeš vychádzať z domu kvôli nákupu, no len v tvojej mestskej časti, môžeš ísť vyvenčiť psa, no musíš dodržiavať odstup jeden meter od ostatných prípadných psíčkarov.

Ako prebieha teraz tvoja pracovná rutina, máš možnosť prípadne pracovať z domu?

Do utorka 10. marca som pracovala normálne v kancelárii, no po udalosti, keď jeden z mojich kolegov riskoval nákazu koronavírusom tým, že prišiel pracovne do kontaktu so starostkou jednej mestskej časti, o ktorej sme si dva dni po ich stretnutí prečítali v regionálnych novinách, že je pozitívna, som zmenila názor a od stredy pracujem z domu. Môj kolega sa ihneď nahlásil na SOS čísle, spravili mu kontrolný tampón, ktorý vyšiel, vďakabohu, negatívny. Keby sme si o tejto infikovanej osobe neprečítali v novinách a môj kolega by sa náhodou od nej nakazil, prvých sedem až 14 dní by bol bez príznakov a roznášal vírus na xy ostatných... Presne toto je najväčší problém, na základe ktorého vznikla kampaň iorestoacasa. Momentálne má na instagrame v priebehu pár dní okolo 500k príspevkov.

Zdroj: archív LM

Na fotoĽubka, ktorá žije v Udine (vpravo) so sestrou v Taliansku

Čo tvoji známi, prípadne tvoj priateľ, v akej oblasti pracujú? Ako sa ich dotkla karanténa?

Môj priateľ pracuje v stavebníctve a na sektor priemyslu sa dekrét z 11.03. nevzťahuje, no napriek tomu sa rozhodli držať otvorenú prevádzku len na 20% zatvorením „neurgentných“. Problém je v tom, že v prevádzkach, ktoré zostávajú otvorené, je povinné zaručiť hygienické podmienky – minimálne metrová vzdialenosť medzi zamestnancami a povinné rúška, ktoré sú ale, už asi mesiac, nedostupné.

    Ako vyzerá tvoj bežný deň v izolácii? Počula som, že vás púšťajú do obchodu len po určitom množstve.. Sú obchody dobre zásobené? Nemala si problém kúpiť niečo, čo si potrebovala?

    Popravde v regióne, v ktorom bývam ja (Friuli Venezia Giulia), nie je situácia natoľko kritická ako napríklad v Lombardii alebo Benátsku, čiže som nezažila rady do obchodov alebo šialený nával ľudí v supermarketoch. Posledný nákup, ktorý som robila ja, bol celkom „normálny“, tovar dostupný (samozrejme, okrem dezinfekčných prípravkov akéhokoľvek typu a značky) a v rade na pokladne dodržiavali všetci odstup minimálne meter/dva. Predavačky nosia gumené rukavice a rúška.

    Nakupuješ rýchloobrátkový bežný tovar ako potraviny či drogériu aj online?

    Vačšinou nakupujem rýchloobrátkový tovar v kamenných obchodoch, no v tomto období viaceré prevádzky, ktoré zatvorili pre verejnosť, zaviedli online predaj s donáškou priamo do domu, no tu sa vyskytuje problém tzv. riderov, ktorých práca exponenciálne narástla, no narástlo aj riziko infekcie, keďže sú celý deň na bicykli a prichádzajú do kontaktu s klientmi. Na nich sa, zatiaľ, žiaden dekrét nevzťahuje.

    Ty si aktuálne tehotná, ako sa chrániš? Máš doma antibakteriálny gél či mydlo? Na Slovensku sa v súčasnosti kúpiť nedá.

    Chránim sa častým umývaním rúk a dostatočnou vzdialenosťou od ľudí. Prestala som chodiť do barov a reštaurácií ešte predtým, ako boli oficiálne zatvorené, presúvam sa len autom, dávno som prestala chodiť na plaváreň a na yogu, aj keď boli ešte otvorené, presunula som povinnú prehliadku v nemocnici o dva týždne. To je asi tak všetko. A od stredy aj ja IORESTOACASA, nevychádzam z domu.

    Čo tvoja rodina na Slovensku, boja sa o teba viac?

    Boja sa, samozrejme, lebo správy prichádzajúce z Talianska nie sú veru ružové. No musím povedať, že nerobia paniku, sme v každodennom kontakte, vedia, že sa dostatočne chránim a to je asi tak všetko, čo môžeme momentálne urobiť. Viem, že na určitý čas sa domov nebudem môcť vrátiť, no snáď sa to v priebehu pár mesiacov zlepší.

    Kedy si sa videla s rodičmi či sestrou, ktorí žijú v Bratislave, naposledy?

    Asi dva týždne pred potvrdením prvého prípadu v Taliansku som bola v Bratislave, bolo to začiatkom februára.

    Prípady u vás sú vážne, zdravotníctvo, ktoré je jedno z najlepších v Európe, je na pokraji kolapsuPoznáš aj osobne niekoho, kto je chorý a leží prípadne v nemocnici?

    Vďakabohu nikto z mojich talianskych kamarátov a známych nie je pozitívny na koronavírus.

    Máš známeho lekára, čo sa aktuálne deje v nemocniciach?

    Náš známy, ktorý pracuje v nemocnici v Udine, tvrdí, že situácia nie je zatiaľ kritická, dodnes previezli do Udine z Milána desať ľudí, ktorí ležia na JIS-ke. Prebieha verejná zbierka na nákup respirátorov pre nemocnice v regióne, v priebehu dvoch dní vyzbierali viac ako 50.000 eur.

    Dá sa u vás dovolať na infolinku? Na Slovensku je s tým je celkom problém..

    Neviem presne, ako funguje infolinka na Slovensku, tu v Taliansku má každý región svoje číslo, no neviem ti povedať, či je ľahké sa dovolať. Viem, že najvačší „nával“ telefonátov bol po víkende 21/22 februára, kedy začali medializovať prvé prípady koronavírusu, ľudia sa zľakli a ak mali len pocit suchého hrdla, volali hneď na infolinku. Postup je nasledovný – zavoláš na infolinku, ak máš nejaký zo symptómov alebo si si istý, že si prišiel do kontaktu s infikovanou osobou, prídu k tebe domov, spravia ti kontrolný tampón a čakáš na výsledok. Na pohotovosť je zákaz ísť, i keď napríklad v Udine zriadili špeciálny oddelený vchod pre tých, ktorí majú respiračné problémy.

    Vláda odporučila Talianom dodržiavať odstup na verejnosti, neobjímať sa, nebozkávať a nepodávať ruky. Taliani sú známi tým, že sú vrúcny národ, dodržiava sa to?

    Prvý týždeň od nariadenia ľudia podcenili príkazy, chodili lyžovať, stretávali sa v baroch... Dnes ti môžem povedať, že s rastúcim počtom prípadov sú stále viac a viac „asociálni“ a dodržujú odstup, aj napríklad  na chodníku v otvorenom priestranstve alebo v parku. (niektoré mestá v regióne uzatvorili dokonca aj verejné parky, v Udine zatiaľ nie.)

    Zdroj: TASR/AP

    Pacienti v jednom zo stanov pred nemocnicou v talianskom meste Brescia

    Nosia ľudia v uliciach bežne rúška?

    V Udine som videla až tento týždeň prvých ľudí s rúškom, najmä starších obyvateľov nad 65 rokov.

    Ako je to teraz s prevádzkou obchodov, barov či reštaurácií? Aké opatrenia sa na ich prevádzku explicitne vzťahujú?

    Do 11. marca boli bary otvorené s obmedzenými otváracími hodinami od 9:00-18:00 h (tu bary obvykle otvárajú okolo 06/07 hod. ráno, lebo ľudia chodia na rannú kávu pred príchodom do práce). Reštaurácie museli dodržiavať metrovú vzdialenosť medzi stolmi a pri kontakte s čašníkom. S novým dekrétom prišlo k úplnému uzatvoreniu barov a reštaurácií, pokračuje len donáška do domu niektorých reštaurácií.

    Momentálne u vás prebieha podporná kampaň projekt Ja ostanem doma, ktorú okrem vlády podporili aj viaceré známe osobnosti či miestni influenceri. Odkaz kampane je jasný-aby ľudia zbytočne nevychádzali z domu a chránili seba aj ostatných. Stretávaš sa ty osobne s kamarátmi či známymi alebo len telefonicky prípadne cez sociálne siete?

    Ja obmedzujem kontakt aj s kamarátmi, hlavne kvôli prevencii, no aj preto, že podľa dekrétu sa nesmieš presúvať, ak na to nemáš nevyhnutný dôvod. Obmedzili sme styk aj s rodinou, dva týždne vydržíme bez osobného kontaktu, neskôr uvidíme čo bude, ako sa to bude vyvíjať.

    V časoch karantény môžu Taliani aplikovať známe Dolce far niente, ako tráviš čas ty? Čítaš knihy alebo? 

    Musím povedať, že rôzne firmy a inštitúcie sa postavili k problému koronavírusu a kampani IOSTOACASA tým, že poskytujú na základe kampane „digitána solidarita“ rôzne služby zadarmo. napr. mobilní operátori dávajú k dispozícii neobmedzené internetové dáta a minúty, denníky poskytujú otvorené články, alebo mesačné predplatné za 1€, RAIplay sprístupnil zadarmo online filmy, audioknihy, rôzne múzeá ako Galleria degli Uffizi z Florencie alebo vatikánske múzeá sprístupnili virtuálnu prehliadku a katalóg zbierok zadarmo, rôzne IT firmy sprístupnili softvéry umožňujúce smart working, Cisco Italia s IMB umožňujú free e-learning atd atd. Naši kamaráti založili stránku „udinedoma“ https://www.udineacasa.com/index.html na ktorej ponúkajú služby slabším a najohrozenejším skupinám – dôchodcom alebo mamičkám na materskej dovolenke poskytujúc úplne zadarmo na báze dobrovoľníctva služby ako nákup nevyhnutných vecí, výber liekov v lekárni či donáška jedla do domu... Moja kamarátka – trénerka tanca – uverejňuje na youtube videá s hodinami stretchingu a napríklad naša trénerka yogy robí live lekcie na facebooku, čiže cvičím aj z domu.

    (nc) 

    Páčil sa vám článok?