Ako sa chránia Briti a prečo nenosia rúška? Prezradila nám to farmaceutka Zuzana, ktorá žije v anglickom Bristole

22.3.2020
0

Zdroj: TASR/AP

Páčil sa vám článok?

Správanie ľudí vo Veľkej Británii nám na Slovensku dnes v súvislosti s koronavírusom pripadá mimoriadne nezodpovedné. Na rozdiel od nás totiž prakticky vôbec nenosia rúška a nevedno, či ich nečaká situácia podobná Taliansku. Ako sa Angličania teda pozerajú na hrozbu koronavírusu? Prezradila to pre bratislavskenoviny.sk farmaceutka Zuzana, ktorá žije v anglickom Bristole.

Ešte minulý týždeň britská vláda deklarovala, že s koronavírusom ide bojovať inak ako ostatné európske štáty. Začiatkom týždňa však premiér Johnsom otočil a nepriamo priznal, že taktika budovania kolektívnej imunity neprináša úspechy, ľudia by mali ostať radšej doma a vyhýbať sa verejným miestam, barom. Ako to funguje v praxi? Dodržiava sa to?

Keďže sa včera bary a reštaurácie už oficiálne zatvorili, tak aktuálne sa to dodržiavať musí. Čo sa týka obdobia pred oficiálnym zákazom, puby a reštaurácie boli naplnené ako za normálnych okolnosti ako pred obdobím šírenia ochorenia nového koronavírusu u nás.

Ty pracuješ v prvej línii ako farmaceutka v lekárni. Ako sa chrániš pre šírením ochorenia? Aká je nálada medzi tvojimi kolegami?

V lekárni sa s kolegami chránime častým umývaním rúk a používaním antibakteriálnych gélov (momentálne sa však gély nedajú nikde kúpiť/zohnať, no, našťastie zatiaľ máme svoju zásobu) a častou dezinfekciou povrchov (hlavne pult, kľučky dverí, klávesnice, myšky a podobne). V UK takmer neexistujú lekárne, kde je lekárnik či asistent za sklom, preto sú zákazníci požiadaní, aby nepristupovali príliš blízko k pultu (s výnimkou platieb, tam preferujeme platby kartou). Vzhľadom na veľkosť lekárne a počet ľudí, ktorí lekáreň denne navštevujú, sme od včera zaviedli pravidlo „one in, one out“, aby sme predišli 20 ľuďom čakajúcim v lekárni na obslúženie.  Postrehla som, že na Slovensku sa veľmi propaguje nosenie rúška, no vzhľadom na to, ze WHO a CDC (Centers for Disease Control and prevention) nosenie rúška neodporúča (ak nemáte príznaky, alebo sa nestaráte o niekoho chorého, etc.), nevidím v nich ja ani kolegovia veľký význam.

Aktuálne počet nakazených ochorením COVID-19 v UK prekročil oficiálne hranicu 5 000 ľudí. V čom je to u vás v lekárni v čase koronavírusu iné, ako to bolo, povedzme, pred polrokom?

Lekárne sú  aktuálne preťažené kvôli obrovskému nárastu receptov pre pacientov, ktorí sa snažia si urobiť zásoby liekov napriek tomu, že si pred týždňom vyzdvihli lieky na ďalšie dva mesiace. Rovnako stúpol počet receptov na inhalátory, napriek tomu, že neevidujeme, že pacienti majú astmu či iné choroby dýchacieho systému, kde sú inhalátory indikované. V lekárni alebo supermarkete dnes už len s ťažkosťou kúpite paralen pre seba alebo tekutý pre svoje deti, teplomery a už spomínané antibakteriálne gély. Recepty a dopyt po liekoch sa minimálne zdvojnásobil, no počet ľudí pracujúcich v lekárni sa rapídne znížil, keďže niektorí sa izolujú kvôli tomu, že patria do rizikovej skupiny, alebo sa izolujú, lebo majú príznaky.

Čo hovoria ľudia na doterajšie riešenie boja s novým koronavírusom prostredníctvom „kolektívnej imunity“?

Neviem presne zhodnotiť, popravde sme o to v mojom okolí veľmi nediskutovali a možno aj preto, že tento „nápad“ britskej vlády netrval až tak dlho a každý deň sa všetko mení, či už prístup, ako riešiť súčasnú krízu, opatrenia vlády. Bola by super, keby to tak fungovalo. Myslím si, že vsetci by sme radi našli riešenia, ktoré by čo najmenej negatívne ovplyvnili náš terajší život.

Zaznamenali ste zvýšený nápor na lekárenský sortiment? V našich lekárňach ľudia stoja hodinu v radoch, chýbajú rúška a ľudia vykupujú všetko možné, od liekov proti horúčke, cez vitamíny až po lieky na akútne ťažkosti. Aká je u vás situácia?

Ako som už uviedla, o rúška zákazníci záujem aktuálne nemajú.

Máte ešte dosť ochranných prostriedkov?

Ak ochrannými prostriedkami myslíme mydla, dezinfekčné roztoky, antibakteriálne gély pre seba, tak áno.

Nezamieňajú si vás niektorí ľudia s lekármi? Keď sa nedostanú k lekárovi, čakajú, že ich „vyšetríte“ vy? Musíte niektorým aj vysvetľovať riziká nákazy COVID-19?

V UK sa už niekoľko rokov propaguje návšteva lekárne tak či tak. Vo všetkých ambulanciách doktorov a aj na uliciach vidíte plagáty a iné propagačné materiály: „Navštívte svojho lekárnika“. Farmaceuti  v lekárňach aplikujú vakcíny proti chrípke a iným chorobám, robia konzultácie a sprostredkúvajú antibiotiká pre vybrané diagnózy, konzultujú interakcie s liekmi na dennej báze a tak ďalej. Samozrejme, v súčasnosti máme rešpekt pred každým, kto má horúčku alebo kašeľ, napriek tomu, že tieto príznaky nemusia hneď znamenať ochorenie COVID-19. Určite dostávame telefonáty týkajúce sa nákazy, kto sa ma izolovať, hoaxov, ako a či majú prestať brať ibuprofen alebo aspirín alebo týkajúce sa hocičoho iného, čo videli v televízii.

Ako je to s testovaním? Môže sa dať otestovať ktokoľvek alebo, tak ako, zatiaľ, u nás, iba v prípade príznakov či v prípade cestovateľskej anamnézy? 

Testujú sa iba ľudia, ktorí majú kritické príznaky a skončia v nemocnici, ľudia s pneumóniou a inými vážnymi ochoreniami dýchacieho systému a v zariadeniach, kde sa vyskytla nákaza, ako napr. ľudia v opatrovateľských domovoch alebo vo väzení. Osoby, ktoré majú príznaky, ale vedia ich zvládnuť aj doma, sa izolujú buď na sedem alebo 14 dní v závislosti od toho, či žijú sami, alebo s niekým iným v domácnosti.

Z čoho máte dnes najväčšie obavy?

Z finančnej krízy, ktorá nepochybne začala. Biznisy, bary, reštaurácie, kaviarne  trpia už teraz, bude to beh na dlhé trate dostať sa naspäť tam, kde sme začali pred obdobie vypuknutia koronavírusu.

Aká je situácia v meste, kde žiješ, nosia ľudia rúško?

Rúška sú výnimkou, v podstate nikto nenosí rúško. WHO a CDC rúška zdravým ľuďom neodporúčajú, je na to mnoho názorov (ako na všetko). Odporúčajú nosiť rúško iba v prípade, ak má človek kašeľ, no vtedy sa má tento človek aj tak izolovať a požiadať známych, ktorí príznaky nemajú, o nákup potravín či vyzdvihnutie lieku. Rúška nosia väčšinou ľudia ázijského pôvodu, kde je to vecou kultúry. Napríklad v Japonsku nosia ľudia rúška pre mnoho dôvodov, ktoré nemusia byt striktne zdravotného charakteru, ako napríklad opuchnutá pera alebo červený nos počas sezóny sennej nádchy. Veľmi ma poburuje príspevok Slovenskej lekárnickej komory s fotkou aktuálneho ministra zdravotníctva“ s rúškom, ktorý hovorí, že ak by všetci nosili rúško, malo by to rovnaký efekt, ako by sme boli zaočkovaní. Naozaj by ma zaujímalo, kde túto informáciu niekto získal, pre viacero dôvodov. Vírus je pomerne nový, učíme sa niečo nové o ňom každý deň, o vakcíne sa len ticho šeptá, ale Slovenská lekárnická komora prehlási niečo takto kontroverzné, som stále v nemom úžase.

Čo sa týka obchodov, vykupujú ich obyvatelia masívne alebo robia bežné nákupy?

Áno, obchodom chýbajú cestoviny, ryža, toaletný papier, mydlá, dezinfekčné prostriedky, paracetamol a potraviny v konzervách. Obchody obmedzujú nákupy na maximálne dve balenia, skracujú svoje otváracie hodiny z dôvodu vykladania tovaru, vyčlenili špeciálne hodiny pre starších tak ako aj na Slovensku a zamestnancov NHS (National health service) ako doktorov, sestričky, paramedikov, farmaceutov atď.. Mnohé kaviarne a aj Mcdonalds prehlásil, že poskytuje nápoje zdarma pre NHS a 50 % zľavu na jedlo.

Ty máš na Slovensku rodinu, boja sa o teba viac?

Nemyslím si.

Plánovala si v blízkej budúcnosti návštevu Slovenska?

Áno, tento víkend  som plánovala prísť. A budúci víkend ma mala prísť pozrieť rodina. Snáď inokedy.

Máš niekoho známeho, kto je pozitívne testovaný na koronavírus?

Nie, ale jeden z našich pravidelných dovozcov liekov je momentálne v karanténe, pretože prišiel do styku s niekým, koho testovali pozitívne.

Máš prípadne známeho lekára? Vieš povedať, čo sa aktuálne deje v nemocniciach?

Nemám známych v nemocniciach, nikoho z personálu nepoznám.

 (nc)

Páčil sa vám článok?