KORONAVÍRUS Dominika zo Španielska varuje: Situácia je tu viac ako kritická, Slováci, nepodceňujte to!

26.3.2020
0

Zdroj: Dominika Piknová

Páčil sa vám článok?

Podobne ako Taliansko je koronavírusom v týchto dńoch postihnuté aj Španielsko. Len za včerajší deň v tejto krajine podľahlo ochoreniu Covid-19 až 656 ľudí a ďalších viac ako 7-tisíc ľudí sa chorobou infikovalo v priebehu 24 hodín. O situácii v krajine porozprávala pre portál bratislavskenoviny.sk Slovenka Dominika Piknová (na fotografii) pochádzajúca z malej obce pri Piešťanoch, ktorá žije v San Juan De Alicante na pobreží Stredozemného mora.

V ktorej lokalite Španielska bývate a ako dlho žijete? Čomu sa venujete?

V Španielsku žijem už desať rokov. Bývam v provincii Alicante v mestečku San Juan de Alicante. Presťahovali sme sa sem s priateľom pred 2,5 rokom z ostrova Ibiza, kde sme obidvaja pracovali. Môj priateľ je Španiel a pochádza z Valencie, kde má celú rodinu. Momentálne som nezamestnaná, no poberám podporu, takže zatiaľ mám nejakú finančnú istotu. Potom uvidíme, ako to bude.

Aktuálne je v Španielsku situácia doslova kritická. Ale ako to vyzeralo na začiatku? Kedy sa objavili medzi ľuďmi prvé správy o koronavíruse?

Povedala by som, že situácia v Španielsku je viac ako kritická. Všade je chaos, lebo nikto na to nebol pripravený. Prvé správy o koronavíruse sa objavili začiatkom marca, keď zomrel prvý pacient a bolo len otázka času, kedy sa vírus rozšíri. Ako každý, ani my s priateľom sme tomu nepripisovali veľký význam. Chystali sme sa na oslavy vo Valencii, ktoré sa volajú Fallas (fajas), keďže môj priateľ pochádza odtiaľ a je fallero (fajero) rovnako ako celá jeho rodina. Aj mňa voviedli do ich kultúry. Tieto oslavy sa začali 8. marca ohňostrojmi, hudbou a veľkým davom v centre Valencie. Už vtedy sa mohli viacerí nainfikovať, len sa o tom ešte tak nevedelo. O dva dni nato 10. marca španielsky prezident vyhlásil, že sa rušia všetky veľké  oslavy a podujatia. Ľudia sa v ten deň už začali obávať, mali strach, začali bezhlavo nakupovať potraviny. Obchody boli poloprázdne, nebolo dostať základné potraviny, ako je mlieko, múka, cestoviny, vajíčka, ryža, voda a to nehovorím o rúškach a dezinfekčných géloch…  Samozrejme, ako aj ostatní, aj my sme sa zľakli a nakúpili sme si do zásob, ak sa niečo dalo. O štyri dni nato 14. marca prezident vyhlásil karanténu na dobu 15 dní. Zavreli sa všetky školy, niektoré fabriky, nákupné centrá, ostali otvorené iba obchody s potravinami, lekárne, nemocnice a čerpacie stanice. Popri tom ešte chodili do práce ostatní ľudia. V tento deň bolo nakazených už vyše 4000 ľudí. Dnes 25. marca je už skoro 48 000 nakazených, na ARO je 3200 ľudí, mŕtvych máme už cez 3440 ľudí. Tých, ktorí sa z toho vyliečili, je 5370. Tieto čísla narástli behom 11 dní, čo je katastrofálne a veľmi smutné…  Zmeny boli, sú a budú ešte veľmi vážne, pokiaľ sa ľudia sami neuvedomia a neostanú doma.

Zdroj: Dominika Piknová

​Dominika s priateľom na oslavách Falla Plaza Mercado Ruzafa.

Ľudia majú strach. Ako sa chránia?

Všade začala vládnuť panika, strach z toho, čo bude a ako to bude. Z jedného dňa na druhý sa zvyšuje počet nakazených i mŕtvych. Je mi z toho do plaču. Ľudia sú dnes veľmi vystrašení, na tento vírus nie je žiadny liek, zatiaľ väčšinou zomierajú starší ľudia nad 65 rokov, ale aj mladší. Nie sú rúška ani zdravotnícke potreby na ochranu, ani dýchacie respirátory. Ľudia sa snažia byť zatvorení doma a tým sa chrániť. 

Objavil sa vírus už aj vo vašej lokalite, mestečku, kde žijete?

V mojej lokalite, kde bývam, sa vírus tiež už nachádza, v tomto mestečku bývajú prevažne starší ľudia, no zatiaľ to až také kritické nie je, keďže sme sa uchýlili do karantény včas. Ale samozrejme máme tu už dosť pacientov nakazených týmto zákerným vírusom.

V čom urobili Španieli najväčšiu chybu?

Nemyslím si, že Španieli urobili nejakú chybu, práve naopak, akonáhle sa začal vírus šíriť, urobili všetky možné opatrenia, aby to dostali pod kontrolu a bojujú s tým dodnes.

Zdroj: Dominika Piknová

​Ľudia v Španielsku trávia čas, ako vedia. Napríklad na diaľku hrajú pri pohári vína bingo.

Aký ja aktuálny režim v Španielsku, čo všetko je zatvorené, čo funguje? Môžu ľudia bežne chodiť na ulicu? Správajú sa zodpovedne?

Jediné, čo je otvorené, sú obchody s potravinami, lekárne, nemocnice a čerpacie stanice. V obchodoch skrátili otváraciu dobu, ľudia čakajú v radoch s minimálnym odstupom jedného metra. Dnu vpúšťajú iba po 40 nakupujúcich a keď niekto vyjde, vstúpi druhý, samozrejme s rukavicami a s dezinfekciou rúk, ktorá je pri vchode do obchodu. Pri pokladni sa platí výhradne platobnými kartami, no i v hotovosti to je možné. Ľudia sa správajú zodpovedne, aspoň tu, kde bývam, skoro nikto nevychádza na ulicu, pokiaľ to nie je nutné. Von sa ide len v nevyhnutných prípadoch, ako na nákup, vyvenčenie psíka, vynesenie smetí a to tiež kontrolujú policajti v uliciach. Pokiaľ ide niekto do práce, musí mať na to potvrdenie. Obchody sú momentálne dobre zásobované, situácia sa trošku upokojila. Pri nákupe si každý môže kúpiť maximálne po šesť kusov z daného tovaru, robia to preto, aby sa všetkým ušlo. Čo sa ale týka dezinfekcie, stále nie je dostupná, ako aj rúška, tie sa nedajú kúpiť nikde.

Zdroj: Dominika Piknová

​Pohľad z okna: Prázdne ulice San Juan de Alicante.

Ako trávia teraz Španieli svoj čas? Sú doma? Svet obleteli videá z Talianska, ako ľudia spievajú na balkónoch. Slováci sú skôr potichu doma. Čo robia Španieli?

Ako aj my, tak aj ostatní  ľudia sú samozrejme doma v karanténe. My sme už 11 dní a zatiaľ to zvládame super. Pokiaľ mám ísť na nákup, tak sa jednoznačne chránim rúškom a rukavicami. Mám dokonca vyhradené zvlášť oblečenie a topánky, ktoré mám potom odložené mimo. Pri príchode si dám dole rúško, prezlečiem sa, umyjem a dezinfikujem si ruky. Snažíme sa mať bežný denný režim, teda vstať, upraviť sa, naraňajkovať, urobiť bežné  domáce práce, prichystať obed. Neskôr po obede sa snažíme robiť nejaké aktivity. Ja som v prvé dni ožehlila všetky veci, čo som mala v skrini a to teda vôbec nežehlím, pokiaľ naozaj netreba. Vyrábam si sama doma rúška z bavlnenej látky, keďže zatiaľ sa nedajú kúpiť. Dokonca brat môjho priateľa začal vyrábať ochranné  plastové masky na 3D tlačiarni, ktoré neskôr odovzdá polícii a tá do nemocníc. Teraz si tu takto pomáhame všetci. Mojím koníčkom sú latinské tance, tak sa napojím na internet, kde momentálne profesionálni tanečníci dávajú online hodiny zadarmo. S priateľom sem-tam cvičíme alebo pozeráme nejaké filmy, seriály. Snažím sa absolvovať nejaké kurzy online, ktoré sú tiež zadarmo. Taktiež hrávame bingo s kamarátmi cez skype s pohárikom vínka. S kamarátkami zo Slovenska tiež robíme skupinové vidoehovory, rovnako volám s mamou, ktorá mi veľakrát pomáha pri varení slovenských tradičných jedál. Takže sa vôbec nenudíme, snažím sa vždy si niečo nájsť. Večer o 20:00 h chodíme do okien tlieskať na počesť a vďaku lekárom, predavačom a všetkým, ktorí sa o nás nonstop starajú. Je to veľmi pekné a emocionálne, vždy si poviem, že je už o ďalší škaredý deň menej.

FOTOGALÉRIA (priateľov brat vyrába ochranné masky, Nika navštevuje online kurzy zadarmo):

Nosia rúška aj policajti a televízni redaktori a moderátori?

Policajní príslušníci ako aj armáda ochranné rúška nosia. Moderátori v televízii ani redaktori priamo pri vysielaní na uliciach rúška nemajú, ale určite ich nosia.

Neuvažovali ste nad tým, že by ste sa vrátili na Slovensko?

Na Slovensku som bola v januári a do Španielska som sa vrátila začiatkom februára. Samozrejme, že by som chcela byť v takejto kritickej situácii doma s mojou rodinou, ale momentálne to nie je možné a ani prístupné. Bojím sa o nich a nechcela by som ich vystaviť žiadnemu nebezpečenstvu. Sú to najcennejšie, čo v živote mám…  Keď sa situácia zlepší a budem môcť ísť domov, tak určite pôjdem.

Zdroj: Dominika Piknová

Dominika Piknová

Aký panuje v Španielsku názor, kedy sa to všetko skončí?

Situácia je veľmi vážna, a z 15-dňovej karantény sa stala už 30-dňová. Predĺžili ju do 12 apríla, ale určite to bude ešte omnoho dlhšie. Zatiaľ  Španieli nedovŕšili vrchol epidémie, tento týždeň bude najkritickejší, nakazí sa a zomrie ešte veľa ľudí. Hovoria však o tom, že ešte apríl, máj aj jún budú kritické. No ja dúfam, že to zvládneme skôr. SPOLU TO URČITE DOKÁŽEME!!!

Španieli tlieskajú zdravotníkom:

Čo by ste odkázali Slovákom?

Celému Slovensku by som chcela odkázať, aby dodržiavali karanténu, boli zodpovední, chránili sa rúškami a rukavicami, umývali si ruky, nechytali sa tváre. Aby si urobili zásobu potravín na dlhší čas a vychádzali von len v nutných prípadoch. Pokiaľ môžu, nech robia nákupy mladší členovia rodiny, stále len ten istý človek, pokiaľ sa dá. Vážte si svoje rodiny, ako aj starých rodičov a nevystavujte ich riziku nákazy, lebo oni su tí, ktorí na tento vírus zomierajú ako prví. Takže vás prosím, zostaňte doma!!! SPOLU TO ZVLÁDNEME!!!

Zdroj: Dominika Piknová

​Rúška, ktoré šije Dominika.

(ms)

Páčil sa vám článok?