Robert Mistrík odstúpil z volieb a vyjadril podporu Zuzane Čaputovej

26.2.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Kandidát na post prezidenta Robert Mistrík dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii oznámil svoje rozhodnutie vzdať sa svojej kandidatúry v prospech Zuzany Čaputovej. Urobil tak z dôvodu, aby sa na Slovensku spájali demokratické sily a na základe prieskumov, ktoré favorizovali jeho doterajšiu súperku...

Robert Mistrík, ktorý dlhé mesiace viedol v predvolebných prieskumoch, odstúpil z volieb. Svoje rozhodnutie oznámil dnes, teda v utorok 26. februára krátko po jedenástej hodine na mimoriadnej tlačovej konferencii, na ktorej sa spolu s ním zúčastnila aj Zuzana Čaputová. Mistrík už dávnejšie povedal, že aj v jeho záujme je, aby sa budúcim prezidentom stal človek z demokratického spektra a niekoľkokrát deklaroval, že bude konať zodpovedne. Definitívne rozhodnutie urobil na základe vlastných prieskumov, ktoré si dal urobiť a budú zverejnené v najbližších dňoch. Je zrejmé, že v nich vyššie preferencie ako aj šancu stať sa budúcou hlavou štátu mala skôr pani Čaputová než Mistrík.

„Našou prioritou je, aby sme mali na čele štátu slušného a demokratického kandidáta, teda, aby nedošlo k situácii, že sa do druhého kola dostanú kandidáti Smeru-SD a extrému,“ povedal Mistrík, ktorý mal podľa predchádzajúcich prieskumov šancu poraziť v druhom kole Maroša Šefčoviča.   

Robert Mistrík sa rozhodol po neľahkej úvahe a na základe informácií, ktoré potvrdili náskok Čaputovej. Tvrdí, že mu ide o Slovensko a nie o vlastný prospech a verí, že jeho rozhodnutie prispeje k zmene na Slovensku. Čaputová mu za tento krok poďakovala. Mistrík povedal, že prezidentská kandidatúra preňho nebola odrazovým mostíkom pre ďalšiu politickú kariéru.

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa konať 30. marca druhé kolo. Postupujú doň dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Hlasovať sa bude od 7.00 do 22.00 h.

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula. 

(ars, TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie články