Praktické informácie: Ako odvolíte prezidentku či prezidenta mimo trvalého bydliska

23.2.2019
Voľby prezidenta

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Voľba novej hlavy štátu nás čaká už o pár týždňov. Ak sa v čase konania volieb nebudete nachádzať v mieste svojho bydliska, nevadí. Odvoliť môžete aj v inom meste. Pozor však, pre prvé kolo voľby máte možnosť požiadať o vydanie voličského preukazu už len do pondelka 25.2. Ako na to a čo k tomu budete potrebovať?

Prvé kolo prezidentských volieb sa koná 16. marca, druhé 30. marca 2019. Ak sa v týchto dňoch nebudete nachádzať v mieste svojho bydliska, nezúfajte. Aj tak môžete ovplyvniť, kto bude najbližších päť rokov reprezentovať našu krajinu. Je to dôležité.

Na webovej stránke ministerstva vnútra v sekcii voľby prezidenta SR - volebných informáciách pre voliča nájdete odstavec Hlasovací preukaz. Ten všetkých voličov oprávňuje voliť v ktoromkoľvek okrsku. Hlasovací preukaz vám na požiadanie vydá obec, v ktorej máte trvalý pobyt. To znamená, že vás vyškrtne zo zoznamu voličov vo vašom okrsku. Ak sa aj rozhodnete náhodou odvoliť doma, nevadí, znova vás tam dopíšu. Je potrebné priniesť si so sebou hlasovací preukaz.

Existuje viacero možností, ako získať hlasovací preukaz. Najrýchlejšia a najjednoduchšia je elektronická forma. Každá obec aj mesto zverejňuje na svojej webstránke emailovú adresu, kam je žiadosť potrebné poslať. V žiadosti uveďte nasledovné údaje:

  • meno a priezvisko,
  • rodné číslo,
  • štátnu príslušnosť,
  • adresu trvalého pobytu (obec, ulica, číslo domu),
  • korešpondenčnú adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz (ak je odlišná od adresy trvalého pobytu).

Je tiež potrebné uviesť deň konania volieb, na ktorý chcete dostať hlasovací preukaz. Ak ide o obe kolá, uveďte oba dni konania volieb. Hlasovací preukaz je totiž platný len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený.

Po zaslaní mailu so žiadosťou o preukaz vám príde na poštu (do vlastných rúk) a môžete voliť kdekoľvek na Slovensku. 

Žiadosť o vydanie preukazu môžete aj pomocou listu. Pre obe tieto možnosti je však nevyhnutné žiadosti doručiť najneskôr 15 pracovných dní predo dňom konania volieb – čiže najneskôr 25. februára 2019, pre druhé kolo volieb najneskôr 11. marca 2019.

Ak tieto termíny nestihnete, alebo vám to takto vyhovuje viac, môžete obec požiadať osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. To je možné najneskôr v posledný deň predo dňom konania volieb.

Ako voliť s hlasovacím preukazom?

V deň volieb sa týmto voličským preukazom spolu s občianskym preukazom preukážete v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, kde vás zapíšu do zoznamu voličov. Dostanete hlasovací lístok, obálku a potom sa už len za plentou správne rozhodnúť.

Bratislavčania posielajú žiadosť emailom na mestskú časť, nie na magistrát.

Voľba zo zahraničia v prezidentských voľbách nie je možná. Voliť je možné len na území Slovenskej republiky.

Občanom Slovenskej republiky, ktorí nemajú trvalý pobyt na území SR stačí vo volebnej miestnosti predložiť platný slovenský cestovný doklad a  čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine (nemusí byť úradne overené).

Hlasovací preukaz možno doručiť aj na adresu v zahraničí, ak ju žiadateľ vo svojej žiadosti uvedie. Takúto žiadosť je potrebné obci doručiť v dostatočnom časovom predstihu vzhľadom na dlhšiu dobu doručovania listinných zásielok do zahraničia.

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, či nejasnosti, využite oficiálny email k voľbám volby@minv.sk, odpisujú rýchlo.

(nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie články